Ученици

Общо 706 857 ученици влизат в клас в 2357 училища в цялата страна днес. Очаква се за първи път да прекрачат прага на класните стаи 58 593 първокласници, съобщиха от Министерството на образованието и науката, предаде БТА.

Обучение ще има също в 375 български училища в чужбина. В тях са записани 32 266 ученици.

В първия учебен ден са напълно обезпечени с учители седем области – Габрово, Ловеч, Сливен, Стара Загора, Търговище, Хасково и Ямбол. Свободните позиции за преподаватели в страната са 436. Най-много незаети места има в София-град, Пловдив, Варна и София-област.

Най-много се търсят педагози за детски градини, преподаватели по професии, за целодневна организация на учебната дейност, по математика, английски език и начални учители.

По искане на МОН регионалните управления на образованието актуализират своята база данни със специалисти, които са готови да се включат в системата на предучилищното и училищното образование. Става дума най-вече за пенсионирани учители и педагози.

Ще се даде възможност също за регистрация на студенти от педагогическите специалности, които желаят да преподават по специалността, по която се обучават.

1039 психолози са назначени в детски градини и училища, а логопедите са 793.

Учебната година се открива присъствено и по различно време за отделните класове

Тържествата в училищата за днешния 15 септември ще са присъствени и на открито.

Ще има зони за родителите на първокласниците и на учениците, които за първи път постъпват в училището, ако те желаят да присъстват на тържеството.

Информационната система на МОН е надградена и с нея ще се получават данни за заболелите и за карантинираните

„Малко над 30 процента от учителите са ваксинирани и малко над 20 процента са преболедували COVID-19“. Това съобщи ден преди 15 септември просветният министър Николай Денков. Той уточни, че при учениците този процент е още по-нисък – едва около 2 процента са ваксинираните.

Образователният министър съобщи, че информационната система на МОН ще дава възможност всеки ден да се получават данни за заболелите и карантинираните деца и за преподавателите във всички училища и детски градини в страната.

Учениците до четвърти клас няма да носят маски в учебните часове

През новата учебна година учениците до четвърти клас, включително, няма да носят маски по време на учебен час. Маските няма да са задължителни също за децата от предучилищните групи в училищата. Класните стаи обаче ще трябва да се проветряват поне два пъти по време на часа за най-малко една минута.

Задължителни през целия ден и навсякъде в училищните сгради остават маските за всички останали ученици, както и за тези от началните класове в междучасията и в общите пространства на училището.

Маските няма да бъдат задължителни за учителите по време на учебен час

при физическа дистанция от поне 1,5 метра между тях и местата на учениците. Това правило ще важи също в часовете по физическо възпитание и спорт на закрито, ако в помещението се използва само от една паралелка, при дистанция от поне 1,5 метра между учениците и при редовно проветряване. При желание на родителите и/или учениците защитни маски за лице могат да се носят по време на целия престой в училище.

При наличие на единични случаи на заболели или карантинирани ученици, учители или други служители директорът на училището ще издава заповед за преминаване към електронно обучение на отделен ученик или паралелка.

При отсъстващи 10 процента от учениците поради симптоми на COVID-19 и/или при брой заболели учители, който прави присъствения учебен процес невъзможен, директорът ще предлага на министъра на образованието и науката преминаване към ротационно или цялостно обучение от разстояние в електронна среда .

Това ще става след решение или на педагогическия съвет, или на Регионалната здравна инспекция (РЗИ), или на областния кризисен щаб. При изготвянето на предложението за ротация ще се спазва принципът в ОРЕС да бъдат не повече от 50 процента от учениците.

При ротация първи ще преминава към онлайн обучение випускът

с най-много заболели или контактни ученици. В общия случай занятия от дистанция ще се въвеждат най-напред за учениците в гимназиалния етап с изключение на 12-и клас.

При продължаващо влошаване на епидемичната обстановка ще се включват учениците от 12-и клас, както и от прогимназиалния етап, с изключение на седми клас. Учениците от седми клас и от началния етап – първи-четвърти клас, ще преминават на дистанционно обучение само в краен случай.

При тъмночервения сценарий – с поне 500 заболели на 100 000 души, всички училища в съответната област ще преминават изцяло в обучение от разстояние в електронна среда само след заповед на министъра на здравеопазването. В случай, че такава заповед няма, важат мерките, разписани за отделните училища при единични случаи или при поне 10 процента на заболели ученици и/или учители.

При преминаване на онлайн обучение всички ученици и учители ще имат достъп до интернет

В началото на новата учебна година ще бъдат осигурени и последните 40 000 устройства за ученици, необходими за обучение от разстояние в електронна среда.

15 500 лаптопа и таблета вече са поръчани и ще бъдат доставени до края на този месец. Отделно от това е обявена обществена поръчка за 24 500 таблета, които се очаква да пристигнат в училищата през октомври т.г.

При преминаване към онлайн обучение всички ученици и учители ще имат достъп до интернет от домовете си. Училищата ще поемат таксите на децата от социално слаби семейства.

По данни на МОН, към средата на юли т.г. без интернет връзка са били над 34 000 ученици.

Когато семействата не могат да си позволят таксите за интернет по социални причини, те ще бъдат поемани от училищата. Парите ще са за сметка на икономиите от режийни разходи, налични в училищните бюджети заради прекъсването на присъственото обучение през последните две години.

Ако преподават онлайн, учителите ще продължат да получават допълнително възнаграждение от 30 лева за компенсиране на разходите за консумативи, включително за интернет.

Електронните дневници изместват хартиените в над 80 процента от класовете

Оценките и отсъствията на учениците в над 80 процента от класовете ще се вписват в електронни дневници през новата учебна година. С хартиени ще продължат да работят учителите в едва 5669 от общо 32 587 паралелки в страната.

Преди 15 септември директорите трябваше да преценят дали да поддържат електронна, хартиена документация, или двете едновременно. Между два и три пъти по-малко са поръчаните на хартия лични ученически картони, бележници и дневници на групи в детските градини.

Новост през тази учебна година е, че средното си образование ще завърши първият випуск от ученици в 12-и клас, които се обучават по новия Закон за предучилищното и училищното образование. Тези ученици ще се явяват на държавните зрелостни изпити по нов формат.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви