Към този момент не очакваме мигрантска вълна. Взимаме необходимите пропорционални мерки според натиска на миграцията по границите.

Това каза изпълнителният директор на Европейската агенция за гранична и брегова охрана / Frontex/ Фабрис Лежери, който днес направи оглед на ситуацията по границата ни с Турция и даде подробности за дейностите на Frontex в региона, както и за сътрудничеството на Агенцията с българските гранични власти.

На събитието присъстваха още заместник-министърът на вътрешните работи Венцислав Катинов, главният секретар на МВР главен комисар Петър Тодоров и директорът на ГД „Гранична полиция“ главен комисар Деян Моллов.

Имахме възможност да посетим както зелената, така и синята граница. Подкрепата, която даваме на България е комплексна, свързана е с осъществяваме на тренировъчни дейности по търсене и спасяване на лица. Също така се опитваме да предотвратим трафика на смет и замърсяващи материали. Друг елемент, който е важен за нас е свързан с нелегална миграция и трафика на наркотици и забранени вещества. Вярвам, че страната ви ще получи тази подкрепа, където това е необходимо“ , каза още Лежери.

Главният секретар на МВР главен комисар Петър Тодоров определи ситуацията на южната ни граница като напрегната, но под контрол. Привлечени са допълнително сили от служители от Гранична полиция, от жандармерията и областните дирекции. Към този момент не било и необходимо включване на армията в опазването границите.

„Сравнено с миналата година сега има 6 пъти повече опити за проникване на наша територия и като брой лица влезли в страната„, каза главен комисар Тодоров.

Директорът на Главна дирекция „Гранична полиция“ гл. комисар Деян Моллов призна от своя страна, че оградното съоръжение по границата ни с Турция е компрометирано на две места, като се очаква скоро те да бъдат поправени.

Той потвърди, че се наблюдава усилване на мигрантския поток по българо – турската, както и отчасти по българо-гръцката граница.

Пренасочваме гранични полицаи с цел уплътняване на рисковите зони, където се наблюдава интензивност от опити за нарушение. Няма нищо друго по нея, което да се е разрушило. Относно местата, където има техническо проблеми с видеонаблюдението, там се прилагат алтернативни мерки – мобилни термовизионни постове“ , поясни гл. комисар Моллов.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви