Американски генерал звъни тайно на китайски колега

Най-високопоставеният американски генерал се е обадил тайно на китайския си колега два пъти в края на мандата на Тръмп. Направил това от притеснение, че американският президент може да разпали война с Китай. Това съобщи в. „Вашингтон пост“, цитиран от Ройтерс и БТА.

Генерал Марк Мили, председател на Съвета на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ, се е обадил на генерал Ли Цзочън от Народноосвободителната армия на 30 октомври 2020 г. Т.е., четири дни преди президентските избори. А след това отново на 8 януари. Това е два дни след като поддръжници на Тръмп участваха в размирици в Капитолия във Вашингтон.

В тези разговори Мили е опитал да увери Ли, че САЩ са стабилни и няма да атакуват. А ако има атака, той щял да предупреди своя колега навреме, се казва в статията.

Статията се позовава на „Опасност“, нова книга на журналистите Боб Удуърд и Робърт Коста. Тя ще излезе на пазара идната седмица.

Мили се е обадил в Пекин втория път след телефонен разговор с председателката на  Камарата на представителите Нанси Пелоси на 8 януари. Тя е попитала генерала какви предпазни мерки са въведени, за

да се попречи на един американски „нестабилен президент“ да нанесе ядрен удар.

„Той е луд. Знаете, че той е луд“, е казала Пелоси на Мили. Според цитираната разпечатка от разговора генералът е отвърнал: „Съгласен съм с Вас за всичко“.

Междувременно американският президент Джо Байдън опроверга медийни информации, че китайският му колега Си Цзинпин е отклонил негово предложение за среща на четири очи, предаде Ройтерс.

Британският в. „Файненшъл таймс“ цитира няколко източници, запознати със съдържанието на 90-минутния разговор по телефона между двамата лидери от миналата седлица. Според тях Си не е приел офертата на Байдън и вместо това е настоял Вашингтон да предприеме по-мек подход към Пекин.

„Не е вярно“, каза Байдън, когато бе попитан от репортери дали е разочарован, че Си не иска да се види с него.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви