На остров Света Анастасия вече ще може да се акостира с по-голямо удобство и безопасност. Това съобщи кметът на Бургас Димитър Николов в социалните мрежи.

Новият кей е с дължина 40 метра и на него може да пристават както туристическите корабчета, така и посетители със собствени малки яхти и лодки. В близост до него е поставен понтон за спиране на джетове.

Кеят разполага с водоснабдяване, електрическо оборудване, видеонаблюдение и навигационни елементи.

Съществуващият малък пристан на острова също е реконструиран. Той е удължен с 5 метра в южна посока, което го прави много по-функционален за приемането на плавателни съдове.

Строителните дейности бяха извършени с помощта на 100-тонен плаващ кран, оборудван при предвидените насипни и частично изкопни работи с грайфер, самоходни и несамоходни шалани, малки лодки, водолазен катер и водолазна група.

Работният процес премина при специална организация, за да не се пречи на потока от туристи, които през лятото посещаваха острова.

Изграждането на новия кей и реконструкцията на съществуващия ще осигури по-голяма защита при бурно море и ще възпрепятства процесите на ерозия на остров Света Анастасия.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви