Заведения не спазват мерките

Министерството на здравеопазването (МЗ) инструктира РЗИ да сезират прокуратурата за груби нарушения на противоепидемичните мерки. В много медии се показват репортажи за неспазване и дори открито противопоставяне на противоепидемичните мерки. Най-често това се прави от нощни заведения, но даже от някои кметове, информират от МЗ.

Пряка последица от такова противоправно поведение е увеличаването на броя на заразените и починали наши сънародници. Само за последното денонощие броят на новите случаи на заразяване е 1998, а на починалите – 139.

Пропагандата срещу ваксинацията и неспазването на физическите мерки за ограничаване на разпространението могат да доведат единствено до още по-лоши резултати, пишат от МЗ.

Ведомството иска контролните органи на РЗИ, МВР, БАБХ и общинските администрации да засилят контрола по спазването на противоепидемичните мерките. Като за всеки случай на грубо нарушение да се съставят констативни протоколи на заведения и кметове. И да се изпращат на прокуратурата.

Правителството има програми за компенсации на всички засегнати от противоепидемичните мерки лица. А след актуализацията на държавния бюджет има и необходимите за това средства. Всяко от засегнатите физически и юридически лица, може да се обърне към ресорното министерство и да получи обезщетение, припомнят от МЗ.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви