Асад и Путин се срещнаха в Моска

Президентът на Русия Владимир Путин се е срещнал с президента на Сирия Башар Асад, предадоха световните агенции. Срещата е била вчера в руската столица Москва, обяви Кремъл. И публикува снимки от разговора между двамата държавни глави.

Руският президент е поздравил Асад за победата му на сирийските президентски избори. „Резултатите показват, че хората ви имат доверие“, е казал Путин на Асад, според съобщението на Кремъл.

Той също така е казал, че чуждите сили, които са били разположени в Сирия, са пречка за консолидирането на страната. Путин е определил присъствието на тези чужди въоръжени сили в Сирия като явно противоречие на международното право.

„Това не ви дава възможност да положите максимални усилия за консолидация на страната и за придвижването напред по пътя на нейното възстановяване с такива темпове, които биха били възможни, ако цялата територия беше консолидирана от законното правителство“, е заявил Путин. Руският президент е подчертал пред Асад, че редица страни влияят деструктивно на провеждането на политически процеси в Сирия.

Путин обаче е заявил пред Асад, че властите на Сирия сега контролират 90 процента от територията на страната. Това е станало възможно чрез съвместните усилия на Сирия и Русия срещу терористите, понесли сериозни и значителни щети. Руският президент е изразил надежда, че със съвместни усилия ще може да се помогне на народа на Сирия да си стъпи на крака и да се съдейства за възстановяването на икономиката, социалната сфера и здравеопазването на страната.

Путин е казал още, че Асад прави много за диалога с политическите си опоненти.

От своя страна Асад е благодарил на Путин за това, че Русия съдейства на Сирия в борбата с коронавируса и че оказва друга помощ на страната.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви