Чехия скочи на ЕС срещу заБраната на ДВГ

Европейската комисия явно тепърва ще се сблъсква с множество пречки в опита си да забрани продажбата на автомобили с двигатели с вътрешно горене на територията на ЕС след 2035 година. Предложението на Брюксел вече породи разногласия сред страните-членки. Като една от тях – Чехия, обяви, че ще се бори срещу подобно решение.

„Няма да приемем забраната за продажба на автомобили, задвижвани от изкопаеми горива. Това не е възможно. Не можем да наложим в нашата страна това, което зелените фанатици са измислили в Европейския парламент“. Това заяви премиерът Андрей Бабиш, цитиран от Automotive News Europe.

Министър-председателят беше категоричен, че целта на правителството му е да защитава националните интереси. Сред тях е автомобилната индустрия, която е един от крайъгълните камъни на чешката икономика. Като тя произвежда около 1/3 от брутния вътрешен продукт. Това се дължи най-вече на компанията Skoda, която е част от VW Group. И има три завода за автомобили и двигатели в страната – в Млада Болеслав, Квасини и Врхлаби.

Освен това, предприятия в Чехия имат Toyota – в Колин, и Hyundai – в Ношовице, като годишно в страната се произвеждат около 1,44 млн нови автомобила. От тях 85% се изнасят в чужбина, така че реакцията на Бабиш е напълно логична, тъй като автомобилният сектор е от стратегическа важност за икономиката на страната.

Очаква се, че развитие по темата ще има догодина, когато Чехия ще поеме ротационното председателство на ЕС. Преди това обаче премиерът ще трябва да спечели спечели следващите парламентарни избори, насрочени за 8 и 9 октомври. Бабиш вече заяви, че ако това стане, именно забраната на продажбата на автомобили с двигатели с вътрешно горене ще бъде една от основните теми, които страната му ще издигне по време на своето председателство.
Снимка: Skoda

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви