Плаж

Летният туристически сезон беше труден за бизнеса в курорта Слънчев бряг, каза председателят на Управителния съвет на Съюза на собствениците в Слънчев бряг Пламен Копчев.

Активният сезон беше точно един месец – започна на 25 юли и приключи на 25 август, заяви той и поясни, че през юни хотелите в курорта са били напълно готови да посрещат гости, но много от чартърните полети са били анулирани и не е имало туристи.

Още в началото на сезона, след като България вкара в червения списък Англия, отпаднаха всички резервации от този пазар.

Освен това, пак заради много неясноти загубихме персонала, който започна да се насочва към други браншове, при които няма прекъсване – като хранителни магазини, бензиностанции и др. Така, хотелиери, ресторантьори останаха без никакви кадри, добави Копчев. Той каза, че заради КОВИД кризата вече има и фалирали хотели.

За много хотелиери в Слънчев бряг това е трета поред тежка година. През 2019-та фалиралият британски туроператор „Томас Кук“ не можа да изплати задълженията си към много от хотелиерите, заяви Копчев пред БТА.

Факт е, че има много обяви за продажба на хотели и у нас, коментира хотелиерът Веселин Налбантов.

Според негови колеги, все още не е решен въпросът с ритмичното плащане на социалните мерки на държавата към хотелиери, ресторантьори, туроператори, турагенти, екскурзоводски и транспортни фирми. Високата цена на 1 киловат електроенергия от август пък е увеличила разходите в хотелите с капацитет от 75 до 150 легла 2-3 пъти, а от 150 до 300 легла от 4 до 5 пъти. Тези високи разходи са стопили скромните приходи в хотелиерството и ресторантьорството.

Мнението на ръководството на Бургаската регионална туристическа камара е, че през цялата 2020-та и настоящата 2021 година са липсвали едномесечни прогнози за епидемичната обстановка в страната. Често Министерството на здравеопазването издавало заповеди „отваряй – затваряй“.

Според туроператори Лято 2021 бележи добри показатели спрямо 2020 година, но далеч не са достигнати нивата от базисната 2019 година.

От Съюза на собствениците в Слънчев бряг посочиха, че 50-60 процента от базите в курорта вече са затворени. В порядъка между 15-30 септември ще затворят и останалите. Това лято най-много чуждестранни туристи курортът е посрещнал от Румъния, Украйна, Молдова, Полша, Германия, Чехия. Индивидуалните резервации от Румъния, Молдова и Украйна доминират.

Слънчев бряг е бил лишен от шведи, норвежци, ирландци, англичани. Доста добър ръст отчитат българите.

Тази година по Южното Черноморие са възстановени пазари като Естония, Норвегия, Франция, Италия, Латвия, Литва, Нидерландия и Швеция, от които през сезон 2020 не са посрещнали нито един турист.

Проучване на Бургаската регионална туристическа камара /БРТК/ сочи, че българи и чужденци са си тръгнали с отрицателни впечатления относно достатъчното места за паркиране, липсата на квалифициран персонал за обслужване, като сервитьори, бармани, камериерки, озеленители и други, липсата на достатъчно атракции.

Направените анкетни проучвания сочели, че туристите от чужбина са доволни от условията за почивка и мерките срещу КОВИД-19.

Доминирали оценки, че целият персонал е много внимателен и с поведението си е пример за чужденеца. Анализ на БРТК показва, че максимално са нараснали резервациите през Booking. Повече от 40 на сто от заетостта на хотелите е чрез тази система. По-добър е средният престой на българина – около 4 дни, докато през 2019 година е бил 2 дни.

Ръстът на пристигащите чартърни полети през август тази година спрямо 2020 година е достигнал 97 процента, а през 2021 г. спрямо 2019 г. – бележат спад от 51,40 на сто.

dnes.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви