Кантарджиев
Важно е да се ваксинират големите колективи

„Не съм политик. Отклонявам любезните покани за политическа кариера. Лекар не бива да се занимава с политика, защото имаме лошия пример на Ернесто Че Гевера. Също и на Салвадор Алиенде. И двамата завършиха кариерата си със смърт. Аз съм си лекар, ще бъда лекар, докато с нещо съм полезен“, каза пред БНТ проф. Тодор Кантарджиев.

„Вече се разчу, че се отклонявам и спрях да ги получавам поканите. Няма смисъл. Какво да ви кажа. В България е така, но не е от социализма. От край време е така. Даже поручик Балан има такова изказване. В Германия като те видят, че си добър летец ти дават най-добрия самолет и обслужващ персонал. Докато в България ти дават най-лошия аероплан и най-калпавите техници, коментира професорът. Когато има тежка ситуация, тя ражда силни хора, които оправят нещата. А когато тя се преодолее, се раждат други. Голяма част от българите не си дават сметка, че ще става следващите месеци и години доста тежко. Когато липсва идеал – нещо, което да сплотява нацията, това е лошо, даже и нещо опасно“, допълни той.

По думите на професора, вместо да обедини нацията, пандемията беше използвана по най-грозния политически начин да разделя хората – на ваксъри – антиваксъри.

„Спомняте си предпоследните парламентарни избори. Един месец, когато трябваше да се представят политическите програми, се говори само за коронавируса и се чуваха неща, които ме смаяха. Една комбинация от популизъм и абсолютна грижа за бъдещето и здравето на хората“, добави Кантарджиев.

По думите му разпространението на коронавируса беше използван по най-грозния начин и отрече в щаба да са били взимани политически решения.

„Преди всяко излизане с членове на правителството и премиера, час-два са били изслушвани нашите аргументи и много спорехме. Бяхме упреквани, примерно за многото тестове. Не бяхме на една и съща позиция, но пролетта на 2020 година, ако бяхме допуснали епидемично разпространение, ситуацията със смъртността щеше да е много по тежка от Италия и Испания, която потресе Европа. Ако бяхме допуснали. На 20 място сме по брой заболели, а това, че сме на челни места по смъртност, представяте ли си и ако болните бяха много“, каза той.

Кантарджиев каза, че медиците от щаба били залепени към ГЕРБ. „Станахме в трагично положение на момчетата българи, които втората световна война, родени в Северна Македония, са служили в българската армия. До един след войната са пратени в концлагери, а завършилите в ШЗО просто ги убиха“, обясни той.

„С освобождаването ми направиха услуга. Беше много тежко. Само безсънни нощи, чакат се постоянно данните. Сега помагам с каквото мога, обикалям България“, разкри още бившият член на НОЩ.

Кантарджиев коментира и възможността на колегата си Асен Балтов да се кандидатира за президент.

„С удоволствие бих подкрепил един такъв личен избор, защото повече от две години се познаваме с него и трудностите, особено тяхното преодоляване, заедно го направихме и мисля, че това са едни приятелства, които си останахме приятели. Не бих се съгласил да стана вицепрезидент, ако ми предложат. Има много по-подходящи от мен“, каза той.

dnes.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви