Туристическият бранш ще има своята заслужена финансова подкрепа. При актуализацията на бюджета за 2021 г. гласувахме 70 млн. лв. да отидат за един от най-засегнатите от Ковид 19 сектори в България.

Това обяви бургаският депутат от „Изправи се. БГ! Ние идваме“ и член на парламентарната комисия по икономическа политика, иновации и туризъм Живко Табаков.

Той поясни, че 60 млн. от тези 70 са безвъзмездни средства в подкрепа на хотелиери, ресторантьори, туроператори, турагенти и за всички предприятия в туризма. 6 милиона са за туроператори за възстановяване на неизплатени суми за нереализирани пътувания. 4 милиона лв. за екскурзоводи като целева помощ.

Всичко това са средства, извън популярната мярка 60/40, от които ще може да се възползва туристическият бизнес.

През последния един месец от Изправи се. БГ настоявахме за увеличаване на мярката от 60/40 на 80/20, помощ за фиксираните разходи на ресторантьорите и засегнатия бизнес, осигуряването на средства за PCR тестове за входящ и изходящ туризъм, както и за обезщетения на екскурзоводите и планинските водачи. Застанахме зад туристическия бранш, като ясно заявихме, че затваряне и ограничаване на бизнеса може да става само след ясно разписани компенсации„, каза още Табаков.

Той е категоричен, че гласуваните са средства са пробив в политиката по отношение на туризма и глътката въздух за всички в бранша.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви