Халогените - май прибързваме да ги отпишем

Преди десетина година повечето специалисти бяха сигурни, че технологията на халогенните светлини е напълно изчерпана. И тя съвсем скоро ще стане история. Развитието на технологиите по това време показваше, че бъдещето е в набиращите популярност светодиоди, а халогените отиват „към залез”.

Сега обаче може да се каже, при това със сигурност, че тези, които са предричали упадък на халогенните източници, не са били прави. Нещо повече – в наши дни слабото звено се оказват ксененоновите фарове. Те излъчват два пъти повече светлина в сравнение с халогените, но разходите по производството им не са оправдани, твърдят експертите от AutoCenter.

Конкретно тази технология е твърде сложна за производство, а крушките и останалите компоненти заемат много място в пространството под капака. Всички тези недостатъци бяха второстепенни, докато производителността на ксеноновите лампи беше недостижима за другите източници на светлина. Сега обаче светодиодите настигнаха и задминаха ксеноните не само по параметри. Те също така позволяват голям брой вариации на адаптивно осветление.

Неспособността на халогените да се конкурират като производителност се компенсира от ниските разходи за разработка, производство, покупка и експлоатация.

Тази бюджетна технология продължава масово да се използва от автомобилните производители в сегменти А, В и С. Тя заема половината от пазара и според специалистите ще бъде търсена поне още няколко десетилетия. Важна роля в тази тенденция играе и разработката на нови халогенни крушки, които са с по-малки размери и така съответстват на тренда за намаляване на големината на оптиката, която е подчинена на автомобилния дизайн.

Това се обяснява с изискванията на производителите, които искат да разполагат с по-широки възможности за дизайна на своите модели. Намалените размери на рефлекторите и на други компоненти от фаровете обаче не трябва да влияят върху качеството на осветлението, дори напротив – техните параметри трябва да бъдат по-добри от тези на другите видове фарове.

Като пример за всичко това се посочват крушките H18 и H19, които имат сходни размери с добре познатите H4 и H7, но излъчват повече светлина и са разработени за по-компактни рефлектори. Мощността на H18 е 65 Вт, което е с 10 Вт повече от H7. Това позволява увеличение на светлинния поток до 1700 лумина (при H7 той е 1500). На свой ред, халогените H19 при същата мощност излъчват с 20% повече светлина.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви