Пенсии
Пенсионерите с нови пенсии догодина

Народното събрание окончателно отложи преизчислението на пенсиите с по-висок коефициент за всяка година стаж от 1.2 на 1.35 за 2022 г. Това стана с гласуване на последния параграф от промените на закона за държавното обществено осигуряване, по които се дебатира вече трети ден.

Окончателното решение на депутатите гласи следното:

– от 1 октомври до края на годината към всички пенсии ще се изплащат добавки от 120 лв. Това ще струва около 750 млн. лв., които бюджетът на този етап може да си позволи заради добро изпълнение на приходите, обясни финансовият министър Асен Василев. Какво ще стане с тази добавка след Нова година няма яснота;

– от 25 декември 2021 г. пенсиите ще бъдат преизчислени с по-висок коефициент за всяка година трудов стаж, който се увеличава от 1.2 на 1.35. Това увеличение на практика остава за 2022 г. и въпреки че се прави с промяна в Кодекса за социално осигуряване, може да бъде променено от следващото мнозинство;

– от 25 декември 2021 г. минималната пенсия се увеличава от 300 на 370 лв. и така ще се размине във времето с добавките, за да не стане минималната пенсия 490 лв., както се получи след решенията във вторник. Това решение също може да бъде ревизирано от следващо правителство;

– от 25 декември 2021 г. максималната пенсия се увеличава от 1440 на 1500 лв., като и тук може да настъпи промяна;

– от 1 октомври обезщетението за отглеждане на дете до 2-годишна възраст се увеличава от 380 на 650 лв. Това също е засега само до края на годината.

Този последен вариант бе одобрен с гласовете на ИТН, ДБ и ДПС. ИБГНИ се разцепи – трима подкрепиха отлагането, осем гласуваха против него. ГЕРБ не участва в гласуването, след като днес превзе нов връх на демагогията, настоявайки другите да не отлагат преизчислението и да го направят от 1 октомври.

БСП до последно се мъчеше да убеди колегите си да подкрепят всички гласувани във вторник решения.

Гласуването на ДПС и ИТН предизвика обвинения от страна на левите, че сега пък те са се сгодили. Това отприщи нов порой от нападки, обиди и викове „Горчиво!“.

След като депутати започнаха да се обиждат на маймуна и палячо, председателят Ива Митева започна да раздава наказания, започвайки първо от съпартийците си Тошко Йорданов и Филип Станев.

Неколкократно депутати призовават този продължаващ трети ден панаир да бъде прекратен и работата да продължи по същество. Работата по актуализацията на пенсионния бюджет продължава с изчистване на първия параграф на закона, който бе приет с три противоречиви числа за приходите и разходите във вторник и сега на практика минава трето четене в пленарната зала.

„Предложението ни позволява пенсионерите да получат повече пари от предвиденото от нас първоначално и предвижда преизчислението да остане трайно и постоянно през годините, освен ако някой не го отмени.

Можем да си го позволим, защото допълнителният разход е 115 млн. лв., а имаме около 300 млн. лв. допълнителни приходи в последните 2 месеца“, каза в залата финансовият министър Асен Василев.

Той обясни, че коледната дата за преизчислението е избрана така, че да се впише в действието на закона, но и да придобие постоянен характер. Промените са в бюджета на държавното обществено осигуряване за 2021 г., но препращат към текстове на Кодекса за социално осигуряване.

Източник: в. Сега

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви