НАП
Кампания за земеделци

Повече от 4 милиона лева са събрали публичните изпълнители на териториалната дирекция на НАП Бургас от началото на годината до края на месец юли чрез автоматизираната система за уведомяване на приходната агенция преди плащане от държавата към частни субекти.

В национален мащаб сумата надхвърля 162 милиона лева.

Системата изисква преди всяко плащане от държавен или общински орган към изпълнител на обществена поръчка или друг получател на обществени ресурси, да се провери дали компанията има неплатени данъци, осигуровки или други публични задължения. Ако фирмата е длъжник към бюджета, публичен изпълнител на НАП може да използва цялата или част от сумата на плащането, за да погаси дълговете към фиска.

От началото на годината до края на юли в специализирания софтуер общо за страната са обработени почти 350 000 заявки за плащане от държавата към частни субекти, като в близо 25 000 случая получателите на обществен ресурс са се оказали длъжници към фиска.

Извън сумите от получатели на обществен ресурс, териториалната структура на НАП в Бургас е събрала за първите 6 месеца на годината 100 милиона лева просрочени задължения на фирми и физически лица.

От Националната агенция за приходите отчитат общо подобрение на събираемостта, като съобщават, че над 96 % от всички новодекларирани за внасяне данъци и осигуровки към края на юли са били погасени – в срок или след предприемане на мерки за събирането им.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви