Всяка зодия си има билка

Преди да съществуват аптеките, предците ни са лекували всички болести и болежки с билки. Но лечебното им действие може да е по-силно или по-слабо в зависимост от зодията. Тук ще разберете коя билка е най-подходяща за вас и как да извлечете от нея максималния целебен ефект.

Овните обичат кардамон
Типичният Овен е човек на действието. Той подушва отдалече миризмата на кардамон, който, под формата на етерично масло, позволява на Овена да усети собствения си огън и да го възпламени. Кардамонът е стимулаторът, който укрепва борбения дух на този знак, в случай че изпита временна слабост. Той обича да действа и решава спонтанно. Естрагонът също поощрява тези качества на Овните. Освен това тази билка успокоява нервите и повишава съпротивителните сили. Това, разбира се, е идеално за Овена, склонен да се раздава до ръба на физическите и психичните си възможности.

Телците са луди за кресон
Една леха в градината на Телеца непременно трябва да бъде засадена с кресон. Защото той се отглежда лесно, гъмжи от витамини и е чудесна готварска подправка. Телецът, който много държи на вкусните и благоуханни домашни гозби, може да похапва тази билка и в суров вид или да я добавя към салатата си. Защото малко острият вкус на кресона е приятен и без друго.

Тази билка може да служи и за декорация.

Именно Телецът ще я оцени най-високо, защото, както е известно, ядем с очите си.

Близнаците умират за мента
Близнаците обичат всичко, което обещава разнообразие. Така например ароматът, който подхожда отлично на Близнаците, е ментата. Тя ободрява духа и подобрява концентрацията. Освен това подпомага храносмилането и прочиства организма от токсини. Друга билка, която радва Близнаците, е анасонът. Неговото меко сладникаво ухание бързо успокоява нервите, а точно от това се нуждаят типичните Близнаци, които обикновено трудно намират покой. Сред различните възможности да се наслаждава на благоуханията на етеричните масла и есенциите, най-подходящи за Близнака са арома-лампите, защото с тях се борави лесно.

На Раците им дай риган
Любимата билка на Раците е риганът, който възбужда апетита и заздравява стомаха. А точно стомахът е органът, който съответства на зодия Рак. Риганът е подходящ и под формата на ароматна есенция, защото има високо съдържание на етерични масла. Лайката също е предпочитана от Рака. Тя съдържа вещества, подхранващи кожата (за нежен тен правете инхалация с изсушените й листа, залети с вряла вода). Освен това лайката подобрява съня и има антидепресантно действие. Разбира се, това е добре дошло за Рака, който често страда от колебания в настроението. С тази билка лесно ще възстанови вътрешното си равновесие.

Лъвовете си падат по камфор
Камфорът импонира изключително много на нуждите на Лъва. Защото, първо, този аромат съответства на огнения му елемент и второ, укрепва нервите и организма като цяло. Динамични и целеустремени, понякога Лъвовете може да прекрачат енергийната си граница и тогава на помощ идва розмаринът. Тази билка е много подходяща за Лъва не само като подправка, но и защото стимулира кръвообращението, подсилва тялото и повишава издръжливостта. Розмаринът може да се използва и под формата на етерично масло: уханието му вдъхва оптимизъм в случай на необходимост.

Още една билка, която не бива да липсва от кухнята на типичния Лъв, е босилекът.

Както всички билки босилекът гали не само обонянието и небцето, но съдържа и вещества, които увеличават концентрацията.

Девите харесват копър (резене)
Още древните римляни са го използвали както за медицински, така и за кулинарни цели: копърът. По-рано са го ценели предимно като лечебно растение (най-вече при проблеми с очите и храносмилането), а днес листата и грудката му намират приложение в кухнята. Не на последно място семената му, със своя лек, подобен на анасон вкус, са незаменими при приготовлението на разнообразни и здравословни ястия. Като изключим това, копърът има успокояващо и отпускащо действие върху тялото и духа. Точно това, от което се нуждае нервната Дева, за да изключи за света.

Везните се опиват от мириса на лавандула
Лавандулата е многостранна билка. Освен че излъчва свежо ухание на цветя, тя намира приложение и в кухнята, и в медицината, и в козметичната индустрия. Като етерично масло лавандулата укрепва тялото и духа и се грижи за кожата. Осигурява отморяващ сън през нощта във вид на арома-лампа. Всички тези качества много помагат на типичните Везни. Освен това билката прогонва комари и молци. И ако това не я прави многостранна… Градинският чай е познат още от древността като лечебна билка. Най-общо той има подсилващо и стимулиращо действие, но също така прочиства организма от шлаки и има стягащ ефект. При проблеми с гърлото и кожата тази билка също предлага помощ.

Скорпионите харесват хрян
Типичният Скорпион обича предизвикателствата, включително по отношение на вкусовите си рецептори. Ето защо хрянът е подходящата билка за него, дори само заради лютивия си вкус, който може да извика сълзи в очите. Както повечето билки, така и хрянът съдържа лековити вещества (например синапено масло, калий, калций и витамин С). Коренът му може да се яде суров или да се добавя настърган към рибни и месни ястия, салати, супи и сосове.

Полезен е при проблеми със стомаха и червата, помага срещу ревматизъм и ухапване от насекоми, пази от настинки.

Сокът от хрян има антибактериално и дезинфектиращо действие. Малцина обаче знаят, че това растение е афродизиак и има способността да повишава половото влечение. И без това страстният Скорпион става неудържим, когато консумира хрян!

Стрелците обичат мащерка
От чист идеализъм и добри намерения Стрелецът понякога иска много неща наведнъж, което не само е изтощително, но може да доведе и до грешки. Тогава е добре да има на разположение мащерка. Освен че се използва за подправка, тази билка укрепва нервите и повишава концентрацията. Освен това мащерката подсилва имунната система и регулира кръвното налягане. Миризмата й е тръпчива и стипчива, точно каквато се харесва на Стрелците. По същата причина те обичат и аромата на индийското орехче. Тази подправка ги ободрява телесно и духовно, но същевременно действа успокояващо и уравновесяващо.

Козирозите се нуждаят от жълт кантарион
Козирозите са амбициозни, работливи и с чувство на дълг. Те са взискателни към себе си, рядко си позволяват почивка и упорито преследват целите си. Така често оставят личния си живот и удоволствията на заден план, поради което е склонен към депресии. Жълтият кантарион е много подходящ за него, понеже има общо укрепващо и успокояващо действие и най-вече подобрява настроението.

Водолеите обичат маточина
Билка, съответно миризма, която много подхожда на Водолея, е маточината. Казват, че ободрява духа и повишава концентрацията. Освен това има подобряващи храносмилането и прочистващи от токсини свойства.

Маточината помага при настинки, нарушения на съня и заболявания на храносмилателните органи.

Тази билка има разностранно приложение (не само като етерично масло, но и в кухнята); ето защо е абсолютно задължителна за въздушните знаци, които трябва да я отглеждат в градината или на перваза на прозореца си.

Рибите харесват кимион
Билката, която не бива да липсва в кухнята на Рибите, е кимион. Освен че се отглежда лесно и не е придирчиво, това растение оказва положително въздействие върху родените под знака на Риби (и не само). Кимионът заздравява стомаха, премахва газовете и ароматизира устната кухина. Прилаган външно, облекчава ревматичните болки. Освен това действа укрепващо на целия организъм.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви