От 7 до 17 септември световнопризнатият тенор Калуди Калудов ще проведе Майсторски клас в Созопол, който се организира и осъществява от Елена Кристиано.

„Това е една от инициативите, с които отбелязваме 90-а годишнина от рождението на покойния ми съпруг Г-н Гаетано Кристиано. Съпругът ми много вярваше в Света Рита и ние имаме специално отношение към нея.

Малко преди да почине г-н Кристиано поръча статуетка за катедралата „Свети Лудвиг“ в Пловдив. За съжаление обаче не успя да я дари лично. След смъртта му я занесох в католическия храм. Затова по-рано тази година реших да направя дарение и за вярващите хора в град Раковски.

Освен искрената вяра, операта беше истинско вдъхновение за моя съпруг. И ако аз имам отношение към тази музика, е благодарение на него. За него италианската опера бе най-вълнуващия начин Италия да бъде представена пред света. Ето защо от 7-и до 17-и септември ще се проведе първия майсторски клас на обичания оперен певец Калуди Калудов.

Определено ще превърнем тази и инициатива в традиция.

Бихме искали всяка година в началото на есента да даваме възможност на млади таланти от цял свят да се докоснат до големите артисти и да черпят вдъхновение и опит от тяхното майсторство.“ – споделя Елена Кристиано.

В Майсторския вокален курс на Калуди Калудов ще участват млади оперни певци от България, Полша, Украйна, Китай.

Гала концертът на участниците ще се състои на 16 септември от 20.00 часа в Летния театър в Созопол. Акомпаниментът на пиано е поверен на пианистката Светлана Денева.

Калуди Калудов се занимава с вокална педагогика от над 25 години. Започва много рано – в годините на своята най-активна международна певческа кариера и установява, че вокалната педагогика го увлича все повече и му доставя огромно удоволствие.

Признава, че тази работа е много по-изтощителна в сравнение  с основната му професия на  оперен певец, но пък – удовлетворението от нея е несравнимо. От няколко години работи и по сериозен изследователски труд, свързан със спецификата и особеностите на човешкия глас, на пеенето и тънкостите и тайните на вокалната педагогика.

В теоретичната си разработка Маестрото излага своите лични наблюдения и изводи, които се базират на натрупан практически опит в продължение на 30 години. Калуди Калудов е правил майсторски класове в Полша, Финландия, Румъния, Украйна и дори в далечна Бразилия. Щастлив е от постиженията на своите ученици – някои от които с много успешна световна кариера.

Гордее се, че именно най-успелите, с които продължава да бъде в близък контакт, са участвали в първите майсторски класове, които организира и провежда във Варна.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви