Официалното преброяване на населението стартира в полунощ и ще продължи до 3 октомври. Процесът ще се осъществи на два етапа – гражданите ще могат да се самопреброят онлайн до 17 септември, а ако не успят да го направят, преброители ще посетят дома им от 18 септември до 3 октомври.

Директорът на ТСБ-Югоизток Калина Казанджиева, заедно с областният управител Мария Нейкова, дадоха съвместна пресконференция, на която бе дадена още важна информация за преброяването.

Днес сутринта, поради затруднение в системата за преброяване, се появиха затруднения до достъпа. Прекъсванията бяха по технически причини, след опит за хакерска атака, прихваната на първо ниво на защита. Системата не е засегната и всички данни са защитени. Работата на системата е възстановена, като капацитетът й постоянно се увеличава. Към 11:00 часа днес имаме данни, че са се преброили 14 177 души„, каза директорът на ТСБ-Югоизток.

Казанджиева продължи с това, че за електронно преброяване е необходимо e-mail адрес, лична карта или международен паспорт и достъп до интернет.

Гражданите могат да се преброят онлайн на сайта www.census2021.bg. От Национални статистически институт информираха, че след въвеждане на данните електронно и получаване на специалния код, той трябва да се предаде на преброител или да се регистрира по телефона. Отказалите се да участват в преброяването ще бъдат глобявани със 160 лв.

Раздали сме маски и дезинфектант на всички преброители. Предложено им е и да се имунизират с ваксина по техен избор. Съветваме хората да се преброят електронно, за да се улесни работата на преброителите„, каза Казанджиева.

Бургаска област, която е най-голямата като площ в страната, е разделена на контролни райони и преброителни участници. Обучените и назначени преброители в областта са 2225.

Това е динамична информация, защото непрекъснато се извършва преназначавания. За областта се падат по 1,8 преброителни участъка на 1 преброител. Продължаваме да назначаваме хора„, поясни директорът на ТСБ-Югоизток.

Електронното преброява се препоръчва, защото този начин е бърз, лесен, удобен и в условията на пандемия – безопасен. След това срещата с преброител ще бъде само при предаването на уникалния 15-цифрен код, който генерира системата при успешно преброяване.

За да сте сигурни, че някой няма да се преброи от наше име, е необходимо да се регистрирате с валидна електронна поща, ЕГН и номер на български документ за самоличност. Данните от регистрацията се използват само за идентифициране на лицето и не се съхраняват от НСИ. Следва потвърждение на регистрацията – получавате имейл с линк, на който трябва да кликнете до 2 часа. След потвърждението ще се отвори екран за попълване на електронната преброителна карта. Там трябва да се влезе с имейла и паролата от регистрацията ни.

Преброителната карта съдържа въпроси за жилището, домакинството и хората, с които живеем в едно домакинство.

Попълването на преброителната карта отнема средно 20 минути. То може да се прекъсне и да продължи по-късно, но трябва да сме завършили и потвърдили всяка страница с бутона „Напред“. Ако оставите незавършена страница повече от 30 минути, без да въвеждаме, връзката прекъсва и трябва да влезем отново с имейл и парола.

Може да се връщате в предишни страници на преброителната карта и да редактирате информацията, но само до окончателното й приключване. След това  до 17 септември ще може само да виждате данните си, но не и да ги редактирате.

След успешното преброяване ще получите съобщение и имейл с уникален 15-цифрен код, който трябва да запазите и да предадете на преброителя, когато позвъни на вратата ни.

Важно е да знаем:

  • Трябва да попълним адреса, на който живеем в действителност, а не, където сме регистрирани.
  • Достъпът до електронната карта ще бъде ограничен само за България, тъй като българите, живеещи постоянно в чужбина, ще бъдат преброени в страната, в която живеят.

Подробна инструкция за регистрацията в портала на електронното преброяване можете да намерите тук. Подготвили сме и кратко видео как да се преброим електронно – вижте тук.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви