БСП върна мандата

БСП върна нереализирания мaндaт зa cъcтaвянe нa прaвитeлcтвo нa прeзидeнтa Румен Радев. При връщането на папката държавният глава обяви, че отиваме на предсрочни избори.

„Първо искам да ви поздравя за отговорния подход. Уви, чакат ни нови избори и преговори за съставяне на кабинет. И вярвам, че отново БСП ще бъде активен участник в тях.“. Това каза Радев и пожела успех на социалистите на предсрочния вот.

Държавният глава обаче използва случая да отправи благодарност към служебния си кабинет. „Използвам случая да благодаря и на министрите и заместник-министри социалисти в служебното правителство. Те с отговорната си работа заслужиха до момента уважението на хората“, каза Румен Радев.

Само преди два дни от ръководството на партията го попитаха задочно дали стои зад евентуалния бъдещ политически проект на някои от тях, начело с Кирил Петков и Асен Василев.

„Връщаме Ви проучвателния мандат. Положихме максимални усилия за разум, диалогичност и отговорност. Не срещнахме подкрепа от ИТН, ДБ и ИБГНИ, поради което Ви връщам мандата“, отвърна председателката на БСП Корнелия Нинова.

До решението БСП да върне мандата се стигна след гласуване на Националния съвет на партията да не се протака до 10-15 септември, каквато идея първоначално имаше соцръководството, за да бъде приета актуализацията на бюджета.

След връщането на мандата има думата президентът, който трябва да реши кога да разпусне Народното събрание и да определи дата за нови парламентарни избори. Едва тогава ще узнаем дали ще има избори „две в едно“, тъй като едната част от уравнението е известна и това е датата за президентския вот – 14 ноември. Тя бе определена преди седмица от парламента.

На разговора с ръководството на БСП президентът не е казал кога смята да разпусне парламента, съобщи на излизане Нинова.

По думите й от БСП са му задали въпроса има ли вече решение за дата. Румен Радев е обяснил, че ще реши след утрешната среща с ЦИК, която да даде професионалното си мнение за това дали е възможно да организира избори „две в едно“. И едва след това ще се произнесе и президентът, обясни соцлидерката пред медиите на „Дондуков“ 2.

Нинова потвърди позицията на социалистите, че са за избори „две в едно“ предвид и здравната криза с пандемията, за да не се разкарват избирателите по три пъти. На някои места ще се провеждат и избори за кмет и общински съвет, добави тя. „Просто това е излишно натоварване на хората. От тази гледна точка ние сме за избори „две в едно“, каза председателката на соцпартията.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви