Добро утро!
Започва един прекрасен ден!

 

 

 

 

 

Добро утро в понеделник 06.09.2021

Времето

Тази сутрин слънцето в Бургас ще изгрее в 6,39ч. и ще залезе в 19.36ч. Температурата ще бъде между 17 и 24 градуса. Ще има променлива облачност. Вятърът ще е  доста силен от югоизток със скорост 14,4м/сек.

Късметче на деня

Отгледайте щастието си. „Глупавият човек търси щастието в далечината, а мъдрият го отглежда под краката си

Джеймс Опенхайм

Събитията на този ден

394 – Състои се Битката при Фригид, в която християнският източноримски император Теодосий I побеждава и убива езичника узурпатор Флавий Евгений и неговия франкски magister militum Арбогаст.

1492 г. – Флотилията на мореплавателя Христофор Колумб напуска остров Ла Гомера (Канарски острови) и се отправя на запад; по-късно синът му Ернандо Колон приема, че това е началната дата на прехода през океана, довел до откриването на Америка.

1522 г. – Витория, един от оцелелите кораби от експедицията на Фернандо Магелан, се завръща в Сан Лукар де Барамеда (Испания) и става първият кораб, обиколил света.

1688 г. – Белград е превзет от Австрия, което води до избухването на Чипровското въстание.

1791 г. – В Прага на коронацията на Леополд II, крал на Бохемия, за император на Свещената Римска империя, е представена специално за целта последната опера и произведение на Моцарт – „Милосърдието на Тит“.

1883 г. – Княз Александър Батенберг възстановява Търновската конституция, отменена от него 2 години по-рано.

1885 г. – Съединението на България: през нощта срещу 6 септември военни части, командвани от Данаил Николаев, установяват контрол над Пловдив и отстраняват правителството и главния управител на Източна Румелия Гаврил Кръстевич (стар стил).

1901 г. – В Бъфало (Ню Йорк) е извършен атентат срещу президента на САЩ Уилям Маккинли, в резултат на което той умира 8 дни по-късно.

1915 г. – България в Първата световна война: Сключени са Военната конвенция между Германия, Австро-Унгария и България, Тайната българо-германска спогодба и Българо-турската конвенция.

1939 г. – Втората световна война: Южна Африка обявява война на Германия.

1940 г. – Румънският крал Карол II абдикира в полза на сина си Михай I.

1941 г. – Сталин издава заповед за разстрел на 170 политически затворници, сред които е и Кръстьо Раковски.

1941 г. – Прието е изменение на Закона за защита на държавата, в резултат на което се предвижда смъртно наказание за повече политически провинения.

1941 г. – Холокост: нацистките власти задължават всички евреи, живеещи в Германия, да носят отличителен знак – шестоъгълната звезда на Давид.

1944 г. – Лесковац е сринат до основи от англо-американската авиация в най-унищожителната бомбардировка в историята на Балканите, а от 28 000 негови жители 6000 губят живота си.

1948 г. – Юлиана става кралица на Нидерландия.

1948 г. – Екзарх Стефан I Български подава оставка под натиска на комунистическото правителство на Народна република България.

1959 г. – В Народна република България се провежда автомобилно рали за първи път.

1965 г. – индийски войски нахлуват в Западен Пакистан за предотвратяване на пакистанска офанзива в Кашмир.

1968 г. – Есватини получава национална независимост от Великобритания.

1974 г. – Открита е новата Централна гара София.

1983 г. – СССР признава за свалянето на южнокорейския пътнически самолет (269 жертви) с обяснението, че военните пилоти не са били наясно с вида на самолета, когато той нарушава съветското въздушно пространство.

1991 г. – На втория по големина град в Русия е върнато името Санкт Петербург, сменено през 1924 г. на Ленинград.

1997 г. – Екип от астрономи открива Калибан – естествен спътник на Уран.

1997 г. – Състои се погребението на трагично загиналата принцеса Даяна, по време на което повече от 1 милион души излизат по улиците, а други 2,5 милиона по света наблюдават по телевизията.

2000 г. – В централата на ООН в Ню Йорк с участието на 150 държавни глави и други високопоставени политици започва най-голямата световна среща на върха, наречена Среща на хилядолетието.

2005 г. – Калифорния става първият щат на САЩ, който легализира еднополовия брак.

Рожден ден

1666 г. – Иван V, руски цар († 1696 г.)

1757 г. – Маркиз дьо Лафайет, френски военен и политически деец, пряк участник в 3 революции († 1834 г.)

1808 г. – Абд ал-Кадир, алжирски емир, национален герой († 1883 г.)

1900 г. – Вълко Червенков, български политик и държавник († 1980 г.)

1904 г. – Любомир Пипков, български композитор († 1974 г.)

1913 г. – Леонидас да Силва, бразилски футболист († 2004 г.)

1915 г. – Франц Йозеф Щраус, германски политик († 1988 г.)

1921 г. – Михаил Михайлов, български актьор († 1996 г.)

1923 г. – Петър II, крал на Югославия († 1970 г.)

1926 г. – Клаус фон Амсберг, принц-консорт на Нидерландия († 2002 г.)

1928 г. – Робърт М. Пърсиг, американски писател († 2017 г.)

1929 г. – Димитър Аврамов, български изкуствовед († 2008 г.)

1943 г. – Роджър Уотърс, британски музикант

1947 г. – Силвестър, британски музикант († 1988 г.)

1951 г. – Александър Карапанчев, български писател

1951 г. – Золтан Рибли, унгарски шахматист

1951 г. – Шабан Шаулич, сръбски певец

1952 г. – Светолик Милчич, български писател

1954 г. – Александър Тарханов, руски футболен треньор

1955 г. – Терънс Уилкът, американски астронавт

1957 г. – Живко Господинов, български футболист

1971 г. – Долорес О’Риърдън, ирландска музикантка († 2018 г.)

1972 г. – Дилан Бруно, американски актьор

1973 г. – Грег Руседски, британски тенисист

1974 г. – Нина Першон, шведска певица

1974 г. – Тим Хенман, английски тенисист

1976 г. – Джина Стоева, българска попфолк певица

1978 г. – Крум Дончев, български автомобилен състезател

1978 г. – Тодор Кючуков, български футболист

1980 г. – Джоузеф Йобо, нигерийски футболист

1982 г. – Мартин Амедик, германски футболист

1983 г. – Радослав Великов, български борец

1988 г. – Валентин Йотов, български шахматист

1988 г. – Макс Георги, британска певица (Avenue и The Wanted)

Празник

Днес отбелязваме един от най-светлите български празници – Съединението.

Съединението на България е актът на фактическото обединение на Княжество България и Източна Румелия през есента на 1885. То е координирано от Българския таен централен революционен комитет (БТЦРК). Съединението се извършва след бунтове в различни градове на Източна Румелия, последвани от военен преврат на 6 септември (18 септември по нов стил) 1885, подкрепен от българския княз Александър I и ръководен от майор Данаил Николаев.

Хороскоп

Овен
Сега приятелството за Вас е много по-важно, от когато и да било, и Вие , съвсем не без основание, се гордеeте от факта, че сте израстнали до мъдър и грижлив съюзник, готов винаги да окаже подкрепа на всички особени хора във Вашия живот.

В дадения момент човек, който не Ви е безразличен, преживява не леки времена, и Вие не знаете какво да направите.

Това усещане на действителността е нормално, но съвсем не значи, че зарад него трябва да се самобичувате. В момента този човек сам трябва да се справи с всичко. Онова, което може да направите е, да му дадете ясно да разбере, че винаги може да разчита на Вас.

Телец

Денят изисква внимание и предпазливост: ако днес допуснете грешка, та макар и най-незначителната, вероятно ще бъде забелязана от човек, на чието мнение държите.

Прибързаност е недопустима, а и ситуацията не го изисква. Сериозен проблем може да се окажат отношенията с родителите – много трудно ще стигнете до единно мнение, а за осъществяването на каквито и да било планове , ще се изисква невероятен запас от търпение и снизходителност.

Близнаци

Денят ще донесе доста ситуации, изисквайки спокойно и сериозно отношение. Не оставяйте без внимание нито своите, нито чуждите грешки. Ще Ви е нужна наблюдателност и желание да изучите детайлно всеки проблем, изискващ разрешение.

Не се страхувайте че ще бъдете наречени педант и заядливец, а задавайте колкото се може повече въпроси и събирайте полезната информация малко по малко.. Възможна е появата на нови съюзници и хора, които ще играят голяма роля в бъдещия Ви професионален и личен живот.

Рак

За дълго ще запомните Вие и Вашия любим човек този ден , защото точно днес ще се случи нещо много важно и значимо за Вашия тандем. С какъв знак ще бъде това „много” – плюс или минус, времето ще покаже. Такива неща не се разбират от един път. Пък и време имате предостатъчно.

Лъв

За Вас този ден ще бъде не чак толкова увлекателен и не чак толкова интересен, колкото би Ви се искало. Ще се наложи самостоятелно да генерирате нови идеи и да си поставите цели, за да не започнете да скучаете.

В отношенията с близките бъдете по-деликатни, тъй като днес сте склонни да се държите не само натрапчиво, но и деспотично. Във връзка с това са вероятни конфликти с представители на Вашия знак, а също и с Овни и Стрелци.

Денят е благоприятен и за онези представители на собствения Ви знак, ако са решили най-сетне да поканят на среща привлекателна особа, и да и разкажат за своите романтични чувства. Очакват ги много приятни мигове.

Дева

Отлични перспективи се откриват пред Девите , ангажирани с въпроси за кариера и финансово благополучие. Днес навярно те ще имат възможност да намекнат на ръководството, че отдавна са заслужили повишение. А пък бизнесмените ще получат шанс да увеличат печалбата си, така че и те няма да останат обидени. За съжаление в любовта на Девите няма да им върви.

Ако през този ден имате неблагоразумието да се влюбите, вълненията, сълзите и недоразуменията ще бъдат практически неизбежни. Ще преживяват и тези, които не за първа година са близки със своята „половинка”: коктейл от ревност, подозрения и неизказани упреци няма да способства за доброто настроение.

Везни

Днес в отношенията с любимия Ви човек ще се случи нещо непонятно, необяснимо и странно, което никаква логика – нито мъжка, нито женска, няма да може да разбере. Затова ще се наложи да действате като на сляпо и да намерите изход от ситуацията опипом, или … по миризмата.

Скорпион

Днес Ви предстои важно телефонно позвъняване, което ще внесе значителни корективи във Вашия личен живот. За тази цел трябва да се подготвите много прецизно: да обмислите всяка своя дума, както и да изключите всичко, което би могло да Ви пречи, или да предизвика отрцателно отношение. Трябва да стане!

Стрелец

През целия ден ще бъдете привлечени от някаква тайнственост. От сутринта ще се стремите да не стават действията Ви публично достояние. Не че няма да имате желание да споделите с приятели, но няма да започнете да разгласявате идеите си за всичко и пред всички.

През втората половина на деня ще Ви се прииска, да скриете от страничните хора своите чувства, впечатления , симпатии и преживявания. Не е изключена тайна любовна среща, или участие във финансова афера.

Козирог

Знаете ли, че онова, което е добро, далеч не винаги е идеално? Това е истина, и затова не трябва да се увличате и да отивате към перфекционизъм. Нима е толкова важно, че всичко се подрежда не точно така, както е обичайно?

Нали именно малките несъвършенства правят живота така интересен! Абсолютната безупречност въобще не е така впечатляваща, а както изглежда , тя може и да плаши.

Даже това може да свидетелства, че Вие сте се оградили със стена от обкръжаващия свят. Така че разрушете тази стена и си позволете, да оставите след себе си малък безпорядък.

Водолей

Ако целите Ви са значими, а задачите мащабни – действайте! Настъпил е благоприятен момент за грандиозен отскок напред. На дребните проблеми може просто да не обръщате внимание: те или ще се решат от самосебе си, или ще почакат онзи момент, когато Вие ще имате повече свободно време.

Ефективни ще се окажат необичайните методи. У хората, които Ви заобикалят, предизвиквате не малко удивление, тъй като в работата си постигате това, което другите не биха могли да постигнат. Денят е подходящ и за нови запознанства . На представителите на противоположния пол ще направите много силно впечатление.

Риби

Потапянето в глъбините на съзнанието и тънката манипулация на чуждото съзнание през това денонощие е съвършено излишна. Достатъчно е да сте на нужното място в нужното време, да поддържате интересни и полезни връзки , както и да придобиете необходимата информация, и тогава ще се чувствате превъзходно.

Сега също би било добре да посетите застрахователна компания , данъчната инспекция, учебно заведение, държавно учереждение, особено ако главен предмет на Вашия интерес се оказват документи( разрешения, свидетелства, дипломи, справки), а също и поставените им печати и подписи.

Източник: https://lamqta.com/

Какво да прочетем

Разгневеният бог
Дългоочакваният финал на трилогията, започнала с романите  „Красиво безразсъдство“  и  „Раненият рицар“  от Л. Дж. Шен

Разгневеният бог

Л. Дж. Шен

Наричат го Разгневения бог. Но за мен той е просто принц без сърце.

Една спираща дъха, изпълнена със страст и еротика история, изваяна в стила на Л. Дж. Шен, написана като самостоятелно изживяване от предходните две книги на авторката. Всяка от трите книги може да се чете отделно, макар че докоснеш ли се до една от тях, ще искаш жадно и другата.

Виц

Създал Господ каквото създал и седнал да си почине… И тогава се чул гръмовният глас на жена му:

– А чиниите изми ли?!

А сега се усмихнете и кажете на света: Започва един чудесен ден!

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви