Италианският актьор и режисьор Роберто Бенини беше отличен с почетен „Златен лъв“ при откриването на 78-ия Международен филмов фестивал във Венеция за приноса му в световното кино, съобщава ТАСС.

Избрани фрагменти от творби на режисьора бяха представени на публиката на церемонията. Самото връчване на наградата беше посрещнато с бурни овации.

„Обзет съм от емоции, чувства на благодарност и любов. Много режисьори са ме избiрали за своите истории и тези истории са станали общи“, каза 68-годишният Бенини, когато получи статуетката.

Режисьорът изрази своята благодарност към всички режисьори, с които е имал възможност да си сътрудничи. Сред тях са Федерико Фелини, Бернардо Бертолучи, Джим Джармуш и др. Бенини изрази специални благодарности и на съпругата си, актрисата Николета Браски.

Роберто Бенини е роден на 27 октомври 1952 г. По време на кариерата си той изпълнява роли в повече от 30 филма, сред които „Луна“ на Бертолучи, „Кафе и цигари“ и „Извън закона“ на Джармуш, „Гласът на луната“ на Фелини, „Пинокио“ на Матео Гароне и други. Бенини също режисира няколко свои собствени филма, които са високо оценени от публиката и филмовите критици.

Военната мелодрама на Бенини „Животът е прекрасен“ от 1997 г. печели три Оскара. В Италия Бенини се смята за един от водещите режисьори на нашето време.

БГНЕС

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви