Пожарна-кемпер

Регионалната инспекция по околната среда и водите – Бургас се самосезира и провери заедно със служители на Районно управление (РУ) Созопол към ОД на МВР – Бургас сигнали за навлизане на пожарна-кемпер на морски плаж „Алепу“ – Шофьорския плаж.

Част от плажа попада в границите на природна забележителност „Пясъчни дюни в местност Алепу“ – защитена територия по Закона за защитените територии.

Проверката установи, че има следи от навлизане на превозно средство – модифициран в кемпер пожарен автомобил, на територията на морския плаж и извън границите на природната забележителност. Автомобилът е навлязъл от отбивка на пътя в посока активната плажна ивица, след което се е отправил отново към асфалтовия път за излизане от нея.

Заснети са координатни точки на следите и са съпоставени с цифровата информация в РИОСВ-Бургас, включително модели за разпространение на дюнни природни местообитания по Черноморското крайбрежие.

Установи се, че следите преминават през картирани дюни в Защитена зона „Ропотамо“ за опазване на природните местообитания и дивата флора и фауна.

От преминаването на автомобила през пясъчните дюни не са установени увредени растителни видове, обект на опазване на защитената зона. Местоположението на автомобила и следите не засягат природна забележителност „Пясъчни дюни в местност Алепу“.

За констатираното навлизане на територията на морския плаж е съставен акт за установяване на административно нарушение от РУ Созопол.

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви