Скандал в парламента за закона за НСО.

Скандал в Парламента и обсада на парламентарната трибуна. Така завърши днешното пленарно заседание. Причината – председателстващата заседанието Росица Кирова от ГЕРБ обяви, че законопроектът на Николай Хаджигенов за Закона на НСО не е приет, въпреки че бе подкрепен от 98 депутати, 1 „въздържал се“ и 1 „против“, с мотива, че няма 121 народни представители. Това се случи след като парламентарните групи на ГЕРБ-СДС, ДПС и БСП напуснаха залата.

Депутати обсадиха парламентарната трибуна с искане за прегласуване, а Мая Манолова от „Изправи се БГ! Ние идваме!“ поиска поименно повикване на депутатите в залата. Десислава Атанасова от ГЕРБ пък поиска проверка на кворума чрез електронната система.

Междувременно депутати упрекват зам. председателя на НС – Росица Кирова, че предизвиква скандал, защото не знае какво прави, докато я снимат подигравателно с телефоните си.

„Председателят на НС в момента абсолютно не е в час и не знае какво върши“, заяви Тошко Йорданов по неин адрес.

При прегласуване на законопроекта за промени в закона за НСО гласуваха само 102-ма депутати. В крайна сметка законопроектът на Николай Хаджигенов за Закона на НСО остана неприет и след като бе ударен последният за днес звънец в Народното събрание.

Депутати отново наскачаха и разправията продължи.

Законопроектът на Хаджигенов предлагаше НСО да охранява само президента, премиера и председателя на парламента. Без охрана да остане главният прокурор, министрите, заместник-председателите на парламента и бившите премиери, президенти и председатели на НС. Подобно бе и предложението на законопроекта на „Има такъв народ“.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви