Красимир Зинин
Изложба

Първа изложба в памет на големия бургаски творец Красимир Зинин ще бъде подредена в Културен център „Морско казино” на 7-ми септември /вторник/ от 18.00 часа. Над 30 картини маслена живопис ще може да бъдат разгледани в зала „Ал.Г.Коджакафалията” до края на месец септември.

Селекцията на произведенията е направена от художниците Йордан Петров, Фоти Фотев и Кольо Кехайов. Самият Кехайов ще бъде и куратор на изложбата.

Експозицията, която е ретроспективана, обхваща най-раните периоди на творчество на Зинин – от края на 70-те години до 2020 година, когато на 17 август знаковият бургаски художник напусна този свят.

Специално място в експозицията „СПОМЕН ЗА КРАСИ ЗИНИН” ще имат и 3 графики от 1975 и 1978 години. Събитието се организира по идея на ученици, приятели, колеги и дъщерята на Зинин – Севина Трайкова.

Визията на плаката е дело на Илияна Георгиева и Веселин Атанасов, едни от първите ученици на художника. Водещ на събитието ще бъде един от най-близките приятели на Зинин – режисьорът Йордан Петров. Музикален поздрав ще поднесе оперната прима Аглика Петрова.

Проявата се реализира с подкрепата на Община Бургас.

„С баща ми имахме много силна връзка, бяхме една зодия – Дева, и много си приличахме, по детското, наивното, чисто отношение към света и хората.

Това си го пазя от него. Най-много го зареждаха срещите с неговите ученици от Центъра за обществена подкрепа!”, споделя дъщеря му Севина и допълва, че винаги за изложба се е допитвал до нея кои картини да подбере.

Красимир Зинин е роден на 7 септември 1951 в Бургас. През 1977 г. завършва специалност „Графика“ във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ при проф. Н. Хаджитанев. От 1989 г. е член на Съюза на българските художници.

Красимир Зинин е носител на наградата „Художник на годината“ в Бургас през 2006-а. На следващата година получава приза за графика „Оскар Кокошка“ в Пьохларн, Австрия.

Участва в над 10 пленера и фестивала в България (Божура, Варна, Велинград, Малко Търново, Ясна поляна) и чужбина: Норвегия (Осло), Русия (Москва). Има над 30-годишна педагогическа практика. Представял е свои графики в Германия и Полша. Участвал е в общи изложби в Англия, Венецуела, Южна Корея, САЩ, Франция, Япония и др.

Зинин бе удостоен със званието „Почетен гражданин на община Бургас“ през 2015 г.

Краси Зинин напусна този свят на 18 август 2020 година на 68 години.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви