Имаме подготвени насоки за стартирането и провеждането на учебната година в страната. Това каза служебният министър на образованието проф. Николай Денков, който бе на посещение днес в Бургас.

Според него в насоките от МОН има достатъчно свобода, в зависимост от това, каква е конкретната зона със заболеваемостта.

Ако не е висока, то ще има присъствено обучение, ако е много висока, то тогава трябва да пазим децата и учителите, така че ще се премине към дистанционно обучение. За всяко едно населено място, за всеки един квартал, може да се вземе решение според ситуацията„, сподели той.

Образователният министър продължи с това, че от нивото на заболеваемост зависи и дали ще има ротационно въртене на класовете. От МОН имат различни варианти за смяна на паралелки. Ако училището е с по-малко ученици или има сграден фонд, то може да се мине на 2 смени.

Това няма да е възможно навсякъде и на други места ще се наложат ротации, поясни проф. Денков.

Той сподели, че малките деца, от 1 до 4 клас, ще бъдат приоритетни за присъствено обучение. Тези класове, в които ще има сериозни изпити, също ще бъдат издигнати като такива.

Относно маските в клас ще актуализираме насоките, така че ще намерим подходяща граница, от кой клас да започнат да се носят, както и кога. В понеделник актуализираните насоки ще бъдат качени в сайта на МОН“, завърши просветният министър.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви