Парламентът не прие предложение на БСП

Парламентът отхвърли проекторешение, внесено от БСП, във връзка с обсъждането и приемането от Народното събрание на промените в държавния и бюджетите на НЗОК и държавното обществено осигуряване за 2021 г.

Проектът предвиждаше намаляване на срока за писмени предложения за второ гласуване на актуализацията на бюджета до 3 септември, петък. Както и извънредно заседание на бюджетната комисия в събота до приключване на точките за промените в бюджетите на здравната каса, ДОО и в държавния бюджет.

Предлагаше се също парламентът да има извънредно заседание на 7 септември

до приключване на второто четене на промените в бюджета на НЗОК, на ДОО и на държавния бюджет.

По предложение на председателя на парламента Ива Митева точките бяха гласувани поотделно и всяка от тях беше отхвърлена.

„Ставаме свидетели на една дискусия, която има друга цел. Тук никой сега не говори за актуализацията на бюджета, говорим за това кога ще бъдат парламентарните избори“. Това коментира Тома Биков /ГЕРБ-СДС/ по време на дискусията по предложението на „БСП за България“ за скъсяване на сроковете за актуализация на бюджета.

„Актуализацията на бюджета беше внесена от г-н Радев с цел да се бави времето. Защото той не иска да има избори две в едно, коментира Тома Биков. Той призова да се приемат техническите неща – да се продължат мерките, за които имало пари, и да се отива на избори, за да може после да се приеме бюджетът за 2022 г. Да не се окаже, че нямаме бюджет за следващата година. Кой ще стане тогава смокиновото листо“, попита Биков.

Мария Капон от „Изправи се БГ! Ние идваме!“ го репликира, че при деклариран срок от Корнелия Нинова 15 септември да държи третия мандат, няма проблем за избори 2 в 1 на която и да е от датите.

Виктория Василева от „Има такъв народ“ пък

призова, освен бърза, актуализацията на бюджета да бъде и качествена.

Когато говорим за държавния бюджет, да не подхождаме популистки и да бързаме с предложения от днес за вчера, посочи тя.

Георги Свиленски от „БСП за България“ цитира хронограмата на комисията по бюджет и финанси, чийто председател е Любомир Каримански от ИТН. На 7 септември вие сте предвидили заседание на парламента и сега, когато БСП предлага на това заседание да бъде гледан бюджетът, вие казвате ама защо ще има извънредно заседание, коментира Свиленски. Той уточни, че БСП добавя и държавния бюджет към другите два бюджета, предвидени за разглеждане – на НЗОК и на ДОО.

Каримански отговори, че в графика на комисията много ясно е посочено кои бюджети ще гледа на 7 септември. Да спекулирате, че на 7 септември приемаме всички три бюджета, е непристойно поведение, коментира той.

Колегата му Филип Станев разказа притча за лъжата и истината, като се обърна към БСП. Не обличайте лъжата с дрехите на истината, не манипулирайте, призова той. Станев се обърна и към Тома Биков – да не е станал адвокат на Нинова.

Борислав Сандов от“Демократична България“ коментира, че БСП са хванали третия мандат и се опитват да се правят на управляващи. До петък изтича срокът за подаване на предложения по бюджета, кой ще ги обработи, че в събота да ги разгледа комисията на свое заседание, попита той.

Мая Манолова заяви, че подкрепят съкращаване на срока за предложения по актуализацията на държавния бюджет, но не им е минавало през ум, че от БСП ще предложат извънредно заседание на бюджетната комисия, на парламента и приключване на това НС в средата на следващата седмица.

„Това ще пресече възможността парламентът да приеме който и да е друг закон

– за специализираните съдилища, за НСО, за Бюрото за защита“, коментира Манолова.

Според нея по този начин БСП прекратява възможността да бъде приет дори един закон извън бюджета и обричат съдебната реформа да не започне. „Изправи се БГ!Ние идваме!“ няма да бъде смокинов лист за желанието на БСП, заяви Манолова.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви