Последното събитие от лятната програма на Държавна опера – Бургас „Купон на острова“ 2021 г. – концертният спектакъл „Primadonna-Donna-Donna!”, e оригинален проект, представящ известни вокални произведения с клавирен съпровод, в изпълнение на сопраните Мария Цветкова-Маджарова, Нона Кръстникова, мецосопраното Йоана Кадийска и Мира Искърова, пиано.

Съвместните сценични изяви на трите прими, солистки на Бургаската опера, заедно с пианистката Мира Искърова, са приемани радушно от меломаните, които откриват в интерпретацията на известни арии и песни от репертоара на световни композитори индивидуален подход, усет и задълбоченост при предаване на посланията, закодирани в нотния текст, в съчетание с дозирана – според настроението на съответното произведение, емоция.

Музикално-артистичният проект „Primadonna-Donna-Donna!” направи своята успешна премиера в края на м. ноември 2020 г. в залата на Операта, като бе номиниран в класацията на предаването за класическа музика и джаз „Вечната музика“ по БНТ, с автор и водещ Марио Николов. Предложението на Държавна опера – Бургас спечели безапелационно призовото място за месеца, а в годишната класация на предаването по националната телевизия бе на престижното трето място.

Програмата на концерта е замислена като елегантно преминаване през различни стилово произведения и е поднесена с лекота, артистизъм, харизма, финес и щипка хумор. Очарователните изпълнителки се включват една благородна сценична надпревара, в която единствен печеливш е публиката.

Трите оперни певици споделят своето нетърпение да подарят моменти на съприкосновение с изкуството на бургаската публика, както и на гостите на града, на живописната открита сцена на остров „Света Анастасия“ в петък, 3-ти септември:

“Мисля, че програмата ще бъде много интересна за публиката, и хората ще могат да се отпуснат и да се пренесат в някакво време, което е извън лошите новини. Ние имаме нужда от нашата публика и имаме какво да й дадем!“, казва сопраното Мария Цветкова-Маджарова, която е подготвила за концерта Ария от „Фауст“ от Шарл Гуно, Ария на Леонора от „Трубадур“ от Джузепе Верди, песни от Франсис Пуленк и една от най-популярните и обичани композиции на Джордж Гершуин – Summertime.

„Primadonna-Donna-Donna!” e нашата закачка с публиката. Ние се разбираме много добре помежду си и нямаме никакви примадонски претенции. В концерта са включени сериозни арии, кабаретни песни, както и мелодии, превърнали се в джаз стандарти.“, казва за предстоящото събитие Нона Кръстникова, сопран. Нона Кръстникова участва и в първото събитие от програмата „Купон на острова“ 2021 – концертът „Суинг класик“ в края на м. юни т. год., заедно с Еделина Кънева, а на пианото отново бе Мира Искърова.

„Програмата е много разнообразна – популярни арии, известни на нашите почитатели, подготвили сме и изненади. Очакваме Ви – с най-голямо вълнение и нетърпение!“, се обръща към публиката мецосопраното Йоана Кадийска, която също за втори път това лято има сценична изява на Острова – през м. юли, заедно с баритона Валери Турманов и пианистката Мира Искърова, представиха концерта „Любов по американски“.

На пианото в петъчната вечер на остров „Света Анастасия“ ще бъде Мира Искърова, с която трите оперни певици имат вече солиден брой съвместни камерни изяви. Mира Искърова е известна сред филмовите и театралните среди като композитор на музиката към редица успешни театрални постановки и филмови заглавия.

В разнообразната програма на “Primadonna-Donna-Donna!” са включени вокални произведения от: Шарл Гуно, Жорж Бизе, Жул Масне, Джузепе Верди, Курт Вайл, Бенджамин Бритън, Франсис Пуленк, Хърбърт. Джордж Гершуин и др.

БИЛЕТИ ЗА КОНЦЕРТА „PRIMADONNA-DONNA-DONNA!” – НА КАСАТА НА ОПЕРАТА, КАСА „ЧАСОВНИКА“, МОРСКА ГАРА, В МРЕЖИТЕ НА EVENTIM И GRABO.
ТРЪГВАНЕ – В 20:00 ЧАСА НА 3-ТИ СЕПМЕМВРИ 2021 Г. ОТ МАГАЗИЯ 1 НА „МОРСКА ГАРА“ – БУРГАС

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви