Стефан Янев: Затягаме мерките, защото не спазват сегашните

Управлението на здравната криза е в ръцете на здравните власти, на здравния министър, епидемиологичния съвет и доц. Кунчев. Решенията, които предстоят да бъдат взети, ще бъдат максимално добре обосновани на база на наличната информация. Това заяви по Нова служебният премиер Стефан Янев във връзка с предложенията на главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

В здравния съвет влизат различни хора, които трябва да намерят баланс. Вероятно ще има и недоволни, това е неминуемо. Важно е обаче да се отговори на повече хора. Политическото решение ще вземе министърът на здравеопазването. Той е най-близко до тематиката на проблема и притежава най-голямата експертиза по темата, допълни Янев.

Решението как да се продължи с управлението на COVID кризата ще бъде взето днес или утре. Бизнесът и икономиката трябва да работят, смята премиерът, но изтъкна, че „всеки от нас е достатъчно отговорен, за да предприеме нужните мерки и да се предпази“.

Янев отбеляза, че на много публични места, където се събират големи групи от хора, мерките не се спазват.

„Именно това ще е причината за затягането на мерките, именно по тази линия“, обясни Янев.

Подготовката на болниците и техният капацитет беше коментиран в нашия план. При необходимост те ще имат възможност да увеличат капацитета си. Мерките са комплексни, посочи Стефан Янев.

Преди една седмица са наложени специфични мерки за държавната администрация. Направено е плаващо работно време. Най-големите администрации са в София и ние се опитваме да избягваме струпването на тези хора в градския транспорт и в сградите. Направено е плаващо работно време, обясни премиерът в отговор на въпросите на бизнеса, че мерките се прилагат само при тях.

Ще има ли задължителна ваксинация
Има държави, които въведоха задължителната ваксинация за определени групи от обществото. Ние нямаме такова намерение и не предвиждаме такъв тип мерки. Ваксината е единственият разумен довод, даден от науката. Дори и да не те предпази на 100% от заболяването, то тя гарантира, че ще бъде прекарано значително по-леко, заяви министър-председателят.

В болниците и социалните домове процентът на ваксинираните служители е достатъчно висок. Разбира се, говорим за относителност на значението на думата „достатъчно“. Там има и случаи на хора, които не могат да се ваксинират поради болест или други проблеми, коментира премиерът.

По думите му създава се една среда на говорене и критика към различните.

„Нека да бъдем по-спокойни по темата и да търсим аргументите. Фактите са по-добри от емоциите.“

Темпът на ваксинация у нас не е висок и всички знаем този факт. Кампаниите, които провеждаме, разчитат единствено на доброто отношение на хората. Разчитаме, че с предстоящото начало на учебната година хората ще се възползват от възможностите, които предлага нашата здравна система. Ние се намираме в много добра ситуация, в която можем да избираме между 5 ваксини. Много държави нямат този избор, коментира Янев.

Парите за компенсации на бизнеса и медицинските работници
Средствата са предвидени в проекта за актуализация на бюджета, който беше внесен от служебното правителство. Самият процес по актуализацията му е в парламента и там депутатите ще решат дали тя ще се случи и в какъв вид. Те могат да променят много от параметрите, обясни Янев.

Здравното министерство е оценило реално труда на хората, които са на първа линия в борбата със заразата.

Смятаме, че така се постига пълна справедливост между хората, които са 24 часа в отделението и тези, които имат по 2-3 пациенти дневно, отбеляза премиерът.

Децата в училище
Междувременно по БНТ проф. Мира Кожухарова, съветник на здравния министър, каза, че мерките за ограничения са в етап на обсъждане и че „няма внушаване на чувство на страх“. Целта на мерките е намаляване на щетите, на тежките и смъртни случаи, подчерта проф. Кожухарова.

В офисите е по-рисково, отколкото в училищата, защото децата по-малко боледуват и по-малко са изложени на заразата. Препоръката е не повече от 50 процента да работят в офисите, другите да работят от вкъщи и всички да се ваксинират, припомни неотдавнашната заповед на министър Стойчо Кацаров.

В коментар за евентуалните мерки, които могат да засегнат присъственото обучение при учениците, проф. Мира Кожухарова каза, че децата предимно се заразяват в домашно огнище, при контактите си с възрастни.

„Ако си осигурим здрава среда вкъщи, чрез ваксинация на баба, дядо, мама и татко, тогава децата ще бъдат изложени на по-малък риск от заразяване, което ще им гарантира да посещават по-дълго училище“, каза още проф. Мира Кожухарова.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви