Янев би гласувал за нов проект на Петков и Василев

Служебният премиер Стефан Янев не отхвърли възможността да се включи в бъдещ политически проект на двама от своите министри – икономическия – Кирил Петков и финансовия – Асен Василев. В последните дни усилено се твърди, че около тях ще бъде сформирана нова партия.

„Разбира се, че аз бих гласувал за хора като Асен Василев и Кирил Петков. Дали те ще участват в такъв проект, предстои да видим. Бих се включил във всеки един проект, който работи за България. Да оставим етикетите коя партия на кого принадлежи. Време е в политическото говорене персонализацията да не взема водещо място. Партиите са сдружение от хора с еднакви мисли и цели. Те не принадлежат на един човек“, каза Янев в интервю за Нова телевизия.

„Всичко е възможно. Този проект би могъл да се яви и на следващите избори и това е въпрос на технология. Не съм подготвен да ги дискутирам, защото не съм правил такова проучване. Предстои да видим“, добави той.

В отговор на въпрос Янев каза още:
„Решение на президента е дали да ме предложи за премиер и на второ служебно правителство, но ако е необходимо, мога да поема тази роля“.

Според него една от ползите от такова решение е, че вече ръководен от него кабинет е организирал избори.

Премиерът каза, че избори две в едно (парламентарни и президентски) имат плюсове и минуси, но държавата е готова да ги организира. Голямото натоварване обаче щяло да е за Централната избирателна комисия.

„Организацията на изборите не е лек процес, макар да изглежда рутинно действие. Датата за президентските избори се избира от парламента. Президентът ще определи датата за парламентарните избори, заедно с указа за прекратяване на това Народно събрание. В голяма степен решението за избори 2 в 1 зависи от депутатите. Държавата е готова да организира изборите и в двата случая. Ако изборите са 2в1, ще се наложи да се купят нови машини, както и те да бъдат пренастроени“, посочи министър-председателят.

В отговор на въпрос коментира, че няма информация дали ще се сформира кабинет с третия мандат.

„Не можем да бъдем сигурни в нищо към този момент. Очевидно се намираме в една перманентна политическа криза. Кризата е на политическото лидерство и представителство. Говорим за феномен, който се откроява много ясно. Има липса на връзка между партиите и обществото. Гражданите не се чувстват достатъчно добре представени от политиците.

Именно тази ниша може да бъде запълнена от едни евентуални нови политически проекти“, обясни Янев.

Ако се стигне до трети избори в рамките на годината, това ще говори за криза на политическото лидерство и политическото представителство – това каза днес пред „Нова телевизия“ премиерът Стефан Янев. Според него в България се забелязва отдалеченост и липса на връзка между партии и граждани, а хората не се чувстват представени от тях. „Това отваря врата на нови политически субекти, които да запълнят тази ниша с правилно политическо поведение“, допълни Янев.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви