Двудневният Фестивал Тракийски Мистерии 2021 се проведе на 26 и 27 август в Стария град Несебър. Мащабното елитарно събитие е организирано от Академия Орфика. При огромен интерес от страна на дългогодишните фенове на „Тракийската Мистерийна драма“, за гостите на Несебър, сред които и много чужденци, в завладяващата атмосфера на Стария град, една митична епоха оживя.

Програмата на Фестивала включваше множество, взаимно допълващи се събития на изключително високо ниво.

Вълнуващото пътешествие в света на древните траки започна с откриването на уникална по рода си изложба с модерно дигитално изкуство „Тракийски Мистерии“ на художничката Диляна Ангелова. Нейните внушителни платна, провокиращи с дълбоката си орфическа символика, въведоха публиката в неповторима атмосфера.

Лекцията на Института по Т-наука „Свещеният Език на Траките и Неговата Сила за Човека Днес“ събра разнообрана аудитория под открито небе на Яхтеното пристанище Несебър.

Водещият Тодор Йотов е предприемач и лектор във финансови, бизнес и обществени формати и медии. Другият лектор Боряна Рачева-Йотова е Старши Вицепрезидент, Старши Директор на проучвания, Риск и Математически Аналитики във Фактсет. Гост-лектор беше Десислава Иванова, създател на Ателие за традиции и фолклор „Еподе“.

Кулминацията на първият ден от фестивала се случи в Старата Митрополия при изпълнението на интерактивния спектакъл „Тракийския Херос“, когато инсигниите на властта от времето на Севт и жреческия елит на Древна Тракия се появиха в зрелищното представление.

Тракийски мистерии
Тракийските мистерии в Несебър

Спектакълът „Мистерия на Тракийския Херос“ бе кулминацията на събитията от първия ден на Фестивал Тракийски Мистерии 2021.

Чрез въздействащата симбиоза на автентична музика, хореография и слово присъстващите бяха въведени в свещеното пространство на тракийските Знамения. С тържествено шествие светите мощи и царските инсигниите на Светия Херос бяха положени в сърцевината на древния храм. Сред свещени обреди и древни орфически напеви бе внесена в осветеното пространство Реликвата с храмовите плочи на Вечния завет.

На 27 август в Античния амфитеатър се проведе уникалния по рода си мултимедиен интерактивен спектакъл „Тракийска Мистерийна Драма“, който има дългогодишна история на представяне и безброй почитатели в страната ни и в чужбина. Тракийска Мистерийна Драма е възстановка на древните тракийски тържества с автентична хореография и оригинална музика на Арт-формация „Орфика“. Тази новаторска продукция няма аналог. Тя е вдъхновена от множеството научни открития и артефакти, свързани с Древната тракийска цивилизация по нашите земи.

От 2006 год. „Академия Орфика“ е осъществила над 30 възстановки на древни български обичаи и обреди, включително и по свети места на България.

След забележителния успех на първото лятно издание на Фестивал Тракийски Мистерии се предвижда ежегодното му провеждане и превръщането му в едно от най-забележителните и вдъхновяващи събития от летния календар на културните изяви в страната.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви