Аполония
Изкуствата акостират в Созопол

Празниците на изкуствата „Аполония“, представящи най-доброто от българската културна сцена, бяха открити за 37-и път в Созопол. От 30 август до 6 септември жителите и гостите на морския град ще имат възможност да посетят над 50 различни културни събития, които

заради продължаващата пандемия от COVID-19 отново ще се проведат изцяло на открито.

„Аполония“ е символ на Созопол“, отбеляза кметът на града Тихомир Янакиев пред БНР. „Един фестивал с традиции, който последните десетилетия сме свикнали да отъждествяваме с града и обратното – градът с фестивала. Така че мога да кажа, че Созопол и „Аполония“ живеят в една прекрасна симбиоза“, смята Янакиев.

Артистичният директор на „Аполония“ Маргарита Димитрова обобщи програмата на тазгодишното издание – десет литературни представяния, част от тях премиери, над 20 концерта с класическа музика, поп и джаз, четири театрални моноспектакъла, десет български филма, майсторски класове и изложби ще бъдат представени в дните на фестивала.
Началото му ще бъде дадено от известния камерен ансамбъл „Софийски солисти“, който тази година чества своята 60-годишнина. Солистка ще бъде талантливата млада цигуларка Лия Петрова.

Останалите събития от музикалната програма включват отбелязването на два юбилея – 100-годишнината от основаването на Национална музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“, както и 100-годишнината от рождението на аржентинския композитор Астор Пиацола.

През дните на „Аполония“ на сцената на Амфитеатъра ще се изявят още дуото Васил Петров и Ангел Заберски, пианистът Сергей Редкин, квартет Underground Cello, Поли Генова, „Четиримата пианисти“ – Ангел Заберски, Георги Черкин, Живко Петров и Иван Янъков, Стефан Вълдобрев и „Обичайните заподозрени“ и „Фондацията“.

С два отделни концерта ще бъде почетена паметта на Димо от P.I.F. и тенора Камен Чанев, които загубиха битката с COVID-19.

За почитателите на театъра предстоят няколко спектакъла – разказваческият спектакъл „Свободно падащи истории“ на Мария Касимова-Моасе, моноспектаклите „Мъжка задушница“ и „Всичко на масата“ на Николай Урумов и Васил Дуев-Тайг.

Гвоздеят в програмата е моноспектакълът „Караконджул“ на Народен театър „Иван Вазов“.

Главната роля в него е поверена на Валери Йорданов, който получи награда ИКАР за главна мъжка роля за 2021 г. именно за това си превъплъщение.

От литературния свят са подготвени представяния на някои от най-популярните съвременни български автори – Георги Бърдаров, Алек Попов, Светлозар Желев, Мария Касимова, Капка Касабова и др.

Дебют в ролята си на писател ще направи диригентът Найден Тодоров със своята книга „Полъх от ангели“, а най-новата книга на Георги Господинов – „В пукнатините на канона“ – ще има своята официална премиера. На сцената на „Аполония“ ще гостуват и „Поетите Live“ с представлението „За любовта“.

Почитателите на родното кино ще могат да гледат някои от най-новите филми – „18% сиво“ на Виктор Чучков, „Уроци по немски“ на Павел Веснаков, „Февруари“ на Камен Калев, „Като за последно“ на Ивайло Пенчев.

Акцент в програмата на фестивала са и двата майсторски класа – по оперно пеене на Александрина Пендачанска и творческо писане на Георги Господинов.

Фестивалът ще се проведе на три открити сцени – в Aмфитеатъра, лятното кино и в двора на художествената галерия. Ще има и билети за правостоящи, за да се спазва дистанция между публиката. Пред амфитеатъра ще бъде открит и ваксинационен пункт.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви