„Демократична България“ няма да се яви на срещата с БСП. Според тях е станало ясно, че третият мандат няма да се реализира. Това става ясно от интервю на съпредседателя на „Демократична България“ Христо Иванов пред БНР.

„Тази среща просто няма предмет, защото при изначалната яснота, че мандат, даден на БСП, е обречен. Това беше ясно. И при реалността, че мнозинство няма, тази среща се превръща в един предизборен пиар за г-жа Нинова“, каза Иванов.

Той посочи, че моментът, в който имаше шанс да се излъчи правителство, беше да започнат разговори, преди президентът да връчи мандата и да се изработи формула за управление, която да бъде предложена на държавния глава.

„Президентът даде ясен сигнал при консултациите между първия и втория мандат, че той е готов да чуе такова предложение. По някаква причина г-жа Нинова реши да блокира тази възможност, обяви я за противоконституционна, отказа разговор и всъщност тогава отпадна шансът с третия мандат да се случи нещо. След което той се превърна в, така да се каже, предизборен сценичен реквизит“, е мнението на Христо Иванов.

Той посочи, че в 46-ото Народно събрание трябва да се даде време да бъде приета актуализацията на държавния бюджет.

Христо Иванов призова и за приемане на предложения от „Демократична България“ проект за промени в Закона за съдебната власт (ЗСВ),

който предвижда закриване на специализираните съд и прокуратура.

„Главният прокурор трябва да свикне да идва в парламента, това трябва да се превърне в рутинна процедура, а не да бъде сюблимен момент, в който всички се стичат в правна комисия“, подчерта Христо Иванов. „Не е въпросът в това някой да прави дуел с Гешев“, допълни той.

„Естествено е да имаме кандидат за президент“, заяви още лидерът на „Да, България“, но без да посочва подробности.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви