37-то издание на Празниците на изкуствата „Аполония“ започна снощи в Созопол. Фестивалът ще продължи от 30 август до 6 септември. Програмата включва над 50 събития, повечето от които премиери.

Заради мерките за безопасност те ще се проведат на открито – Амфитеатъра, лятното кино и в двора на Художествената галерия. За допълнителна безопасност посетителите трябва да стоят на отстояние един от друг, а капацитетът на публиката е ограничен на 50%. На място е разположен и мобилен имунизационен пункт за всеки, желаещ да се ваксинира.

Интересът тази година отново е голям, като за някои от събитията вече няма и билети. Сред официалните гости на откриването бе областният управител Мария Нейкова.

Ковид не може да спре Аполония, но за съжаление тази година сме в по камерен състав. Това е малко тъжно, защото съм свикнал да виждал събитията на Амфитеатъра изпълнени с публика. Все пак противоепидемичните мерки трябва да се спазват. Искрено се надявам, че приемането на новите мерки в страната, свързани с пандемията, няма да влязат веднага в сила, защото билетите за много от събитията на Аполония вече са разпродадени, макар и на 50%. Хората са зажаднели за култура„, каза пред журналисти кметът на Созопол Тихомир Янакиев.

Особено развълнувана от започващата програма бе Маргарита Димитрова, артистичен директор на Празниците на изкуствата „Аполония“.

Артистите на Аполония живеят, за да радват публиката си, която да ги аплодира. Последните 2 години бяха много мъчителни, както за артистите, така и за публиката. Аполония ще ви ваксинира. И то със култура„, сподели тя.

Димитрова връчи и тазгодишната наградата Аполон Токсофорос. Отличени бяха камерен ансамбъл „Софийски солисти“, които тази години отбелязват 60 години от основаването си.

Наградата се връчва за изключителен принос в българската култура и представянето й извън граница.

Приемаме тази награда с голяма признателност, защото сме наясно, че Аполония има едно качество, към което всички други културни форуми трябва да се стремят. Това са критериите на подбора. Досега са отличени личност, които завинаги ще останат в историята на българската култура. Миналата година бе много трудна. В 60-годишнината на ансамбъла не е имал период, в който да не можем да се видим 3 месеца. Дано това никога не се повтаря, защото така се губят контактите между нас и публиката„, каза диригентът проф. Пламен Джуров.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви