Районен съд – Бургас взе мярка за неотклонение „Задържане под стража“ спрямо Деян Дичев, привлечен като обвиняем за укривателство, престъпление по чл. 294, ал.1 от НК.

Дичев е привлечен като обвиняем, за това че в периода от 04.08.2021 г. до 11.08.2021 г., в Бургас, спомогнал – като заедно със Станимир Рагевски положили в бидони, чували и торби тленните останки от разчлененото тяло на Юмер Мехмед и пренесли същите с лек автомобил „Мерцедес“ до брега на блато в кв.“Долно Езерово“ в Бургас, където ги скрили във висока папратова растителност.

Дичев е обвиняем и за това, че укрил в помещение на сградата на ДНА огнестрелното оръжие, използвано за убийството на Юмер Мехмед, на Станимир Рагевски (извършил престъпление по чл. 115 от НК), да избегне, а по-късно и да бъде осуетено спрямо него наказателно преследване за това престъпление, за което е предвидено наказание „Лишаване от свобода“ до 5 години.

Според Бургаският районен съд, на този етап от досъдебното производство може да се направи обосновано предположение, че обвиняемият е извършил престъплението, за което е привлечен. По делото не са налице данни относно наличието на реална опасност Деян Дичев да се укрие. Според съда обаче, е налице втората алтернативно предвидена опасност, а именно обвиняемият да извърши друго престъпление.

Деян Дичев е осъждан с влезли в сила присъди за различни престъпления от общ характер, в т.ч., престъпления против собствеността – кражби, включително и такава извършена в условията на опасен рецидив, както и престъпления, свързани с военната служба.

Към настоящият момент по делото липсват данни за изтърпяване на наказанията по тези осъждания, и съдът прие че обвиняемият е с обременена съдебна биография.

„Данните от справката за съдимост на Деян Дичев, сочат за неговата завишена обществена опасност, и го характеризират, като лице с изградени престъпни навици„, казва в мотивите си Районен съд – Бургас.

Обстоятелството, че е обвинен в лично укривателство за изключително тежко по състав на престъпление, за който е предвидено най-тежкото наказание в Наказателния кодекс, завишава опасността от извършване на друго престъпление, според съдебната инстанция.

Разследването е в начален етап, поради което за правилното и законосъобразното му приключване в рамките на законоустановените срокове е необходимо и процесуално оправдано, спрямо обвиняемия да бъде взета най-тежката мярка за процесуална принуда „Задържане под стража“.

Определението на Районен съд – Бургас подлежи на обжалване и протестиране в 3-дневен срок.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви