Добро утро!
Започва един прекрасен ден

Добро утро в понеделник 30.08.2021

Времето

Тази сутрин слънцето в Бургас ще изгрее в 6,32ч. и ще залезе в 19.48ч. Температурата ще бъде между 20 и 28 градуса. Ще бъде слънчево. Вятърът ще e умерен от северозапад със скорост 7,5м/сек.

Късметче на деня

Щастието е начин на мислене. „Много малко е необходимо, за да се направи щастлив живот; всичко е в самите вас, във вашия начин на мислене.

Марк Аврелий Антонин

Събитията на този ден

1040 г. – България под Византийско владичество: Избухва въстанието на Петър Делян.

1721 г. – С подписването на Нищадския мирен договор между Русия и Швеция завършва Северната война.

1787 г. – Кралят на Франция Луи XVI разпуска парламента.

1881 г. – В София са раздадени първите бойни знамена на части на Българската армия.

1907 г. – В София е открит Паметникът на Цар Освободител.

1914 г. – Първата световна война: Германски военни самолети започват бомбардировки на Париж.

1924 г. – В София е осветен православния Храм-паметник Свети Александър Невски.

1933 г. – Създадена е френската авиокомпания Ер Франс.

1945 г. – Британските сили освобождават Хонконг от японска окупация.

1952 г. – Осъществен е първият полет на британски бомбардировач Авро Вулкан, използван от Кралските военновъздушни сили в периода от 1953 до 1984 година.

1956 г. – България установява дипломатически отношения с Тунис.

1963 г. – Влиза в употреба гореща линия между президентите на СССР и САЩ.

1973 г. – В Кения е забранен ловът на слонове.

1974 г. – Експресът Белград-Дортмунд дерайлира в Загреб, при което загиват 153 пътника.

1984 г. – При бомбен атентат на жп гара в Пловдив загива една жена, а 42-ма души са ранени.

1987 г. – Стефка Костадинова поставя световен рекорд в скока на височина – 209 см.

1991 г. – Азербайджан обявява независимостта си от СССР.

1992 г. – Състои се историческата пресконференция на президента на България Жельо Желев, известна като „Боянски ливади“, на която той критикува правителството на Филип Димитров.

1995 г. – НАТО стартира Операция „Преднамерена сила“ срещу армията на Република Сръбска, която заплашва да атакува обозначените от ООН „безопасни зони“ в Босна и Херцеговина.

1999 г. – В Източен Тимор се провежда референдум, в който огромното мнозинство подкрепя обявяването на независимост от Индонезия (което е постигнато едва на 20 май 2002 г.).

Рожден ден

1401 г. – Георгий Сфранцес, византийски историк и Велик логотет († след 1478 г.)

1797 г. – Мери Шели, английска писателка († 1851 г.)

1842 г. – Александра Александровна, руска княгиня († 1849 г.)

1870 г. – Александра Георгиевна, велика руска княгиня († 1891 г.)

1871 г. – Ърнест Ръдърфорд, британски физик, Нобелов лауреат през 1908 г. († 1937 г.)

1898 г. – Цола Драгойчева, български политик († 1993 г.)

1898 г. – Шърли Бут, американска актриса († 1992 г.)

1908 г. – Фред Макмъри, американски актьор († 1991 г.)

1930 г. – Уорън Бъфет, американски инвеститор

1947 г. – Михаил Йончев, български поп-певец, носител на две награди от фестивала „Златният Орфей“

1954 г. – Александър Лукашенко, първи президент на Беларус

1958 г. – Анна Политковская, руска журналистка († 2006 г.)

1959 г. – Димитър Цонев, български журналист († 2016 г.)

1963 г. – Марк Стронг, британски актьор

1972 г. – Камерън Диас, американска актриса

1972 г. – Павел Недвед, чешки футболист

1973 г. – Кимбърли Джоузеф, австралийска актриса

1977 г. – Норкис Батиста, венецуелска актриса

1977 г. – Огнян Огнянов, български футболист

1978 г. – Светослав Тодоров, български футболист

1979 г. – Хуан Игнасио Чела, аржентински тенисист

1980 г. – Боян Ковачев, български актьор

1980 г. – Дарин Ангелов, български актьор

1980 г. – Деян Ангелов, български актьор

1980 г. – Ейнджъл Коулби, английска актриса

1982 г. – Анди Родик, американски тенисист

1989 г. – Юмико Ашикава, японски певец

Празник

На 30 август имен ден празнуват всички, които носят името Александър (означава – мъжествен, защитник на мъжете), Александра, Александрина, Александрия, Алекси, Алеко, Сашо и Сашка.

Носещите името Александър могат да изберат на кой ден да празнуват имен ден, тъй като Православната църква почита на 30 август паметта на на Цариградския патриарх Св. Александър, а Българска православна църква – пренасяне на мощите на Св. Александър Невски; а на 23 ноември паметта на Свети благоверни княз Александър Невски (по стар стил умира на 14 ноември 1263 г.), като денят е и храмов празник на най-голямата източноправославна катедрала на Балканския полуостров – Храм-паметникът Свети Александър Невски в София.

Хороскоп

Овен
Изглежда че човекът, който е общувал с Вас изключително на делови теми, иска да пренесе вашите отношения в съвършено друга плоскост. Окажете му топъл прием, но само заради факта, че жадува сближаване, съвсем не сте длъжни да го приемете. Изучете всички варианти и не забравяйте за своите високи стандарти.

В края на крайщата това е една от причините, поради които този човек така Ви се възхищава. Вашият професионален кръг и кръга на общуване бързо се разширяват. Отначало ще Ви бъде трудно да проследявате всичко, но точно в това ще бъде веселото.

Телец

Ако Ви се струва, че днес въобще не успявате да бъдете в крак със света, това вероятно е , защото вървите прекалено бързо и хората около Вас просто не могат да Ви настигнат! Натиснете днес спирачката и вижтете, на какъв етап от своя живот се намирате. Насладете се на пейзажа и възобновете общуването с няколко души.

Там , където се намирате сега, е точно мястото, на което е трябвало да бъдете . Така че, защо толкова се съсредоточавате върху онова, чието място е в бъдещето? Живейте за днешния ден и престанете да мечтаете за бъдещето.

Близнаци

За да стане сътрудничеството Ви с другите хора по-плодотворно, поемете грижата за финансовата страна на съвместния Ви живот (или дейност). Това се отнася и до въпросите , свързани с осигуряване на комфорт, храна, бизнес и пазене на тайна. Освен това отстъпете ролята на идеолог, наставник и явен лидер.

Такdва или подобна разiтановка на силите ще Ви даде възможност да се чувствате в безопасност. Трябва да постигнете яснота в съпружеските отношения, особено ако ви свързва отговорност към общи деца.

Рак

Нека този ден остане във Вашата памет за дълго, даже и да е съвсем обикновен и по нищо да не се различава от хилядите подобни. Някога времената, които сега Ви се струват сиви и рутинни, и Вие, и Вашия човек ще си ги спомняте с радост и малко носталгия.

Лъв

Намирате се в пика на творческата си активност и действате неуморимо, благодарение на талантите си. Погрижете се, да имате около себе си достойни зрители, а на един от тях предстои да изиграе много важна роля в по-нататъшния Ви живот.

Сега Ви движи не само буйната фантазия, но и суета, а това може да стане причина както за главозамайващи успехи, така и за обидни недостатъци.

Следете как се развива ситуацията и не изпускайте инициативата – днес може да бъдат поистигнати блестящи резултати в дейности, коrто за Вас са много значими. Много е важно, да не изпуснете своя шанс.

Дева

Днес е благоприятен ден, за да се погрижите за своето здраве , както и за търсене на нови лекарствени средства. Ще бъдете внимателни разумът Ви ще търси нови начини за решаване на проблема.

Може да получите съвет по повод здравето от приятел или от друг компетентен източник. През втората половина на деня трябва да избягвате започване на ново лечение, а в работата – взимане на важни решения.

Везни

От Вас се очаква доста много, и да сте в съответствие с очакванията, трябва да положите не малко усилия. Доколкото не искате да излъжете надеждите на своите близки, денят обещава да бъде много уморителен. Възможни са проблеми в общуването с делови партньори и хора, с които неотдавна сте правили общи планове.

Това е много хубав ден за самостоятелно творчество и в решаването на много чисто практически проблеми ще успеете , ако нито Ви пречат, нито Ви дават съвети. Вечерта ще имате много интересно предложение, което си заслужава да приемете.

Скорпион

Ако може да си предствите нещо, значи то ще се случи. Винаги са Ви казвали така и Вие сте вярвали, а днес ще имате шанс да докажете това на практика. Освен че имате достатъчно сили и ум да го направите, и звездите ще бъдат на Ваша страна.

Стрелец

Може би точно сега в небесата става нещо невероятно: там Ви се готви изненада, която много ще Ви учуди. Слънцето и Луната са обединили своите усилия, за да Ви изпълнят с енергия, когато става въпрос за любов и отношения. Само се постарайте да не прекалявате – рискувате да се държите неразумно.

Ако не бяхте типичен представител на Вашия знак, после можеше и да съжалявате за това, че сте били толкова откровени с хора, които не са били готови за това. Така че се постарайте малко да пообуздаете себе си. Имате работа с много мощна стихия, а вече сте получили своята част.

Козирог

През този ден ще се изясни, че Вашият любим човек отдавна таи някаква обида, но съвсем съзнателно не е искал да Ви каже каквото и да било. Опитайте се да си изясните не само за какво се е обидил, а и се постарайте , такава ситуация повече да не се повтаря…

Водолей

Помогнете на своя любим човек в неговите работи, дори и той да не Ви е молил за това. Разбира се, не трябва да го пъдите от работното място и да изпълнявате всички негови задължения. Само че ако изведнъж узнаете такава информация, която би Ви била полезна( а сега вероятността за това е твърде голяма), трябва незабавно да му я съобщите. Ще Ви бъдат благодарни.

Риби

Изгубили сте много време, за да вземете някакво сериозно решение, или да определите своята философска позиция.. И ако днес някой постави Вашата гледна точка под съмнение, не трябва да се съмнявате в нея. Въобще не сте задължени, да изслушвате това.

Дргите хора прокарват своите собствени интереси и не разбират, към какво се стремите Вие. Може да опитате да им го обясните, но е твърде вероятно само да си загубите времето. Те са твърдо убедени в своята правота също като Вас, и затова едва ли ще успеете да стигнете до компромис.

Източник: https://lamqta.com/

Какво да прочетем

В случай на чудо
Една любовна нощ във вълшебната Ирландия, където търсех, но не открих коя съм.

В случай на чудо

Л. Дж. Шен

В момент на лудост подписахме договор, който ни задължаваше, ако в случай на чудо пътищата ни се пресекат отново, да зарежем всичко и да бъдем заедно. Осем години по-късно чудото се случи. Той беше тук, в Ню Йорк. И Америка лудееше по музиката му.Недостъпният ирландски бард на любовта, пред когото музикалните компании коленичеха.

При последната ни среща той беше уличен музикант, който пленяваше минувачите. И не искаше нищо повече. А днес е крал, който притежава света.Но аз вече не съм онази сломена принцеса, чиито парчета той събра в ирландската нощ.Имам кариера, която обичам.Имам красив и верен приятел, когото обожавам.Друга съм. Той също.

Но чудото се случи. И той иска да изпълня обещаното.

Виц

Непрочетените книги умеят да си отмъщават. Особено добре това се отдава на „Наказателен кодекс“ и на „Ръководство за употреба на верижен трион“.

А сега се усмихнете и кажете на света: Започва един чудесен ден!

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви