Бургас на четвърто място по заетост

Министър Балтова проведе среща с представители на туристическия сектор, за да обсъдят икономически мерки в подкрепа на бизнеса. По-късно вчера вечерта срещата беше продължена в онлайн формат, съвместно с министъра на финансите Асен Василев.

Бяха поканени представители на двете основни туристически структури – КБТБ и АТИБ.

На срещите присъстваха представители на АТИБ, АБТТА и хотелиерския бизнес. Министър Балтова и министър Василев увериха, че към момента мярката 60/40 е обезпечена, но за да бъде удължена до края на годината е необходима актуализация на бюджета.

Представители на хотелиерите изтъкнаха, че това е най-важната за тях мярка, както и настояха помощта да се изчислява на средногодишна база, заради сезонния характер на работата и приходите им.

Пред министър Балтова представителите на сектора предупредиха, че заради кризата губят обучен постоянен персонал и сезонни работници, които са част от изключително важния среден мениджмънт.

От бизнеса подчертаха, че за оцеляването им в дългосрочна перспектива е необходимо решаване на проблема с кадрите, както и развиването на туристическата реклама, насочена към основните пазари.

Представителите на бизнеса поискаха ясни мерки и предвидимост при преминаване в червена зона.

Като работеща, полезна и доста успешна бе отчетена от участващите туроператори програмата “Отново заедно”.

По-рано министър Балтова информира, че е направена необходимата организация за предоставянето на безплатни антигенни тестове за туроператорите, които при необходимост да бъдат използвани при завръщането на техни туристи в България. Всички се обединиха около важността на превенцията и редовното тестване на персонала, в контекста на пандемията от COVID-19.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви