Състезатели от 6 държави ще спорят за отличията на плувния маратон „Порт Бургас 2021“, организиран от световния рекордьор Цанко Цанков с подкрепата на община Бургас, Пристанище Бургас и Военноморските сили на Република България.

Атрактивното състезание ще се проведе в акваторията на Морска гара на 28 август, събота.

„Подбрали сме трасето по примера на най-успешните маратони в света, като този в Доха, който е и кръг от Световната купа. Условията около Морска гара са отлични – водата е чиста, а доказателство за това е, че плуват малки делфинчета, няма течения, липсва мъртво вълнение. Все едно плуваш в басейн. Пробвах три пъти трасето. Перфектно е“, заяви на пресконференция Цанко Цанков.

Световният рекордьор на 12-часово непрекъснато плуване в открит басейн и Николай Илиев от Организационния комитет на първия по рода си маратон в Бургас бяха единодушни, че са взети всички мерки за сигурността на плувци и зрители.

Осигурени са 5 придружаващи плавателни съда – 2 джета, 2 лодки и катер на Военноморските сили.

Стартът на маратона е от вода в 16:15 часа. Преди това е официалната регистрация на участниците, която е от 13:00 до 15:30 часа в специално обособена зона на Морска гара. Там ще бъдат извършени и медицинските прегледи на състезателите, които нямат предварително подготвени такива.

Преди старта ще се проведе инструктаж на плувците. Дисциплините са две – 2000 метра и 4000 метра. Една обиколка на трасето е 1000 метра, а зрителите ще имат уникалната възможност да наблюдават отблизо атрактивното състезание.

С днешна дата онлайн са се записали 137 плувци от Германия, Люксембург, Дания, Финландия, Северна Македония и България.

„В последния момент може да се включат и състезатели от други държави, а заради пандемията от КОВИД-19 няма как да пристигнат предварително заявили участие плувци от Испания, Словения и Хърватия“, обяви Николай Илиев от Организационния комитет.

„След финиширането на първия състезател на 4-километровата дистанция започва да тече 90-минутно контролно време, в което трябва да се включат всички. Наградният фонд е 3400 лева.

Смятам, че най-добрият ще изплува дистанцията от 4000 метра за 54- 55 минути. Награждаването ще е около 19:00 часа“, обяви Цанко Цанков, който очаква до месец световният му рекорд на 12-часово непрекъснато плуване в 50-метров басейн от миналия август да бъде вписан в книгата на Гинес.

Главен съдия ще бъде международният рефер Вили Цеков, който е №1 у нас. По вода ще му партнира друга българка, също с международен сертификат.

Предвидени са множество награди, както за участниците, така и за зрителите, осигурени от партньори на Цанко Цанков.

„Важно е да направим едно успешно състезание, един различен тип маратонско плуване, което да ни позволи в бъдеще да надграждаме и да го правим все по-мащабно. Така насищаме календара на община Бургас.

Вярвам, че емоцията за състезатели и зрители ще бъде на макс“, заяви Диана Саватева- зам.-кмет „Култура, туризъм и спорт“. На пресконференцията присъства и Веселина Деведжиева – началник отдел „Спорт“ към Община Бургас и член на Организационния комитет на плувния маратон „Порт Бургас 2021“.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви