Нинова: Без ИТН няма кабинет

Разговаряхме скоро със Слави Трифонов за правителство. Позицията на ИТН е много важна, без тях не може да има стабилен кабинет и мнозинство. Важно е какво ще каже Трифонов, но нека го направи лично. Ролята на БСП в момента е на медиатор, който трябва да тушира противоречията – Борисов не е за подценяване. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в предаването „Денят започва“ по БНТ преди да отиде на „Дондуков 2“, за да получи третия мандат за сформиране на кабинет.

По думите на Нинова, задачата на левицата е да се опитат да намерят общото и да изгладят различията между партиите, които се появиха при връчването на първия мандат.

„Ние постигнахме съгласие за това какво и кога трябва да се прави. След това те влязоха в противоречие за състава на правителство. За нас първо са важни политиките, а след това съставът. Имаме общо виждане, че трябва да имаме редовен кабинет заради тежките кризи които ни чакат“, заяви Нинова.

„Ролята ни в момента е на медиатор, който трябва да тушира противоречията. Няма да предложим готов кабинет, министър-председател. Запазихме добър тон и можем да говорим с всички. Длъжни сме да опитаме“, обясни тя.

Относно разговорите за първия мандат, Корнелия Нинова уточни, че БСП също са изразили резерви по отношение на един от кандидатите на ИТН. „Затова и не ги подкрепихме“, допълни тя.

„Трябва да имаме разговори, съгласие, черно на бяло и подписи за какво ще се прави. След това отваряме разговорите за министри и премиер. Всеки може да предложи и заедно да решим. Вчера обмисляхме подхода на разговорите, може би ще започнем с всяка партия по отделно и след това ще направим четиристранна среща. При първия мандат това се оказа проблем. Важно е да се съберем лидерите на партиите.

Моментът е толкова важен, че трябва да се поеме отговорност“, каза още Нинова.

Лидерът на БСП е категорична, че има аргументи защо трябва да има кабинет. „Вярвам, че е възможно, ще направя всичко по силите си това да стане. Трите кризи – мигрантската, социално-икономическата, COVID, изискват работещи НС и кабинет. Истинските реформи не могат да станат без това“, коментира Корнелия Нинова.

Относно проучване, в което ГЕРБ отново е първа политическа сила, Нинова заяви, че има разочарование в хората, че партиите на протеста не са се разбрали. „Борисов не е за подценяване“, уточни тя.

„Сядаме в тези разговори със самочувствие на коалиция, която последните 4 години принципно и неотклонно беше опозиция на стария модел на управление. Ние автентично сме за промяна на този модел. Издържали сме. Партиите на протеста сложиха грешна линия на статукво, без да отчитат в парламента има една сила, която е преди статуквото. Може би като и те вече са парламента справедливо промениха мнението си. Нашата битка с модела е изстрадана“, каза още лидерът на социалистите.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви