Добро утро в петък 27 .08.2021

Времето

Тази сутрин слънцето в Бургас ще изгрее в 6,28ч. и ще залезе в 19.55ч. Температурата ще бъде между 18 и 27 градуса. Ще бъде облачно с кратък дъжд . Вятърът ще умерен от изток със скорост 7,5м/сек.

Късметче на деня

Обичайте това, което правите. „Успехът не е ключът към щастието. Щастието е ключът към успеха. Ако обичате това, което правите, ще успеете. “

Херман Каин

Събитията на този ден

1798 г. – Обединени френски и ирландски сили разбиват английската армия и провъзгласяват Ирландия за република.

1813 г. – Наполеон разгромява обединените руско-австрийско-пруски войски в Битката при Дрезден.

1859 г. – В Пенсилвания (САЩ) е открит първият нефтен кладенец в света.

1883 г. – Вулканът Кракатау в Индонезия започва последната си фаза на изригване.

1895 г. – На Черни връх във Витоша започва основаването на Български туристически съюз под ръководството на писателя Алеко Константинов.

1896 г. – Англо-занзибарска война: Състои се най-кратката война в историята – едва 38 минути между Обединеното кралство и Занзибар.

1908 г. – Основан е белгийският футболен клуб Андерлехт.

1911 г. – Основан е ПФК ЦСКА Москва под името ОЛЛС.

1916 г. – Първата световна война: Румъния обявява война на Австрия, а Италия обявява война на Германия.

1916 г. – Първата световна война: Българската армия осъществява втория етап на Леринската операция на Македонския фронт.

1928 г. – В Париж шестнадесет държави подписват пакта Бриан-Келог, който отхвърля войната, като способ за решаване на международни конфликти; окончателно пактът е подписан от 62 държави, но той не допринася с нищо за световния мир.

1939 г. – В Германия е осъществен първият в света полет на реактивен самолет.

1950 г. – Би Би Си осъществява първото телевизионно предаване на живо.

1955 г. – Излиза първият брой на книгата Световни рекорди на Гинес.

1959 г. – С решение на Политбюро на ЦК на БКП е закрит концлагера Белене.

1962 г. – НАСА изстрелва космическия апарат Маринър 2.

1977 г. – В експлоатация е пусната АЕЦ в Чернобил.

1979 г. – Бомба на ИРА убива Лорд Маунтбатън и още 3 души, докато са на почивка на яхта в Слайгоу, Ирландия; друга бомба в Северна Ирландия убива 18 британски войници.

1991 г. – Европейската общност признава независимостта на Балтийските страни: Литва, Латвия и Естония.

1991 г. – Молдова обявява независимостта си от СССР.

1999 г. – Руският космонавт Сергей Авдеев поставя световен рекорд по престой в Космоса – 742 дни, прекарани в космическата станция Мир.

2000 г. – Кулата Останкино в Москва се запалва, трима души загиват.

2003 г. – Марс е в най-близка позиция до Земята за последните 60 000 години, като минава приблизително на 55 758 006 километра от Земята.

Рожден ден

1770 г. – Георг Вилхелм Фридрих Хегел, германски философ († 1831 г.)

1828 г. – Христо Г. Данов, български просветител и писател († 1911 г.)

1871 г. – Теодор Драйзър, американски писател († 1945 г.)

1908 г. – Линдън Б. Джонсън, 36-и президент на САЩ († 1973 г.)

1927 г. – Януш Вазов, български сценарист († 2006 г.)

1931 г. – Шри Чинмой, индийски мистик, духовен водач и деец за мир († 2007 г.)

1938 г. – Стоян Китов, български футболист

1941 г. – Сезария Евора, етнопевица от Кабо Верде († 2011 г.)

1948 г. – Владо Даверов, български писател и сценарист

1955 г. – Боян Ангелов, български писател

1962 г. – Дийн Девлин, американски сценарист

1963 г. – Красимир Коев, български футболист

1969 г. – Добромир Дафинов, български футболист

1969 г. – Сизар Милан, американски рехабилитатор на кучета и тв водещ

1970 г. – Юлиян Нейчев, български футболист

1971 г. – Иван Иванов, български щангист

1972 г. – Джими Поп, американски музикант Bloodhound Gang

1974 г. – Деян Донков, български актьор

1976 г. – Карлос Моя, испански тенисист

1976 г. – Марк Уебър, австралийски пилот от Формула 1

1977 г. – Деко, бразилски футболист

1983 г. – Джамала, украинска певица

1984 г. – Съли Мунтари, ганайски футболист

Празник

На 27 август във всички гръцки църкви домакините носят необичайни за нас обредни пити – т. нар. „фануропита“, посветена на светеца св. Фанурий. Почти няма семейство, което да не приготвя ароматния сладък хляб, посветен на този почти неизвестен за нас светец.

Неговият празник в Гърция е толкова популярен, колкото и Гергьовден. Гърците вярват, че този светец помага за намирането на всичко необходимо за човешкия живот – от изгубени вещи до намирането на добра снаха или зет.

Вярата им е свързана и с етимологията на името на светеца, което означава „откриващ“, „правещ явно“. Народната памет свързва с името му извършването на много чудеса.

За живота на този светец не е известно нищо. В изворите до 14 в. не се среща информация за него. През 14 в. на о. Родос, при разкопаване на останки от стара сграда, е открит малък храм със запазени останки от икони и стенописи.

Там е открита икона с житийни сцени на „св. Фано“, от които се разбира, че той е бил раннохристиянски мъченик – името Фанурий му дава местният митрополит на Родос, обявявайки за откриването на иконата. По време на османската власт култът към св. Фанурий нараства неимоверно и се разпространява в цяла Гърция.

Сладката постна пита „фануропита“ се приготвя от домакините не само за празника на светеца, но и при молебени към мъченика, които гърците често отслужват за разрешаване на различни житейски проблеми.

Хороскоп

Овен
През този ден партньора или началника може да са в лошо настроение, поради което той (или тя) може и да не споделя Вашия оптимизъм и скептично да се отнасят към замислите Ви. Не е най-подходящото време за споделяне на нови предложения, да се изявявате пред широка аудитория, или да се отчитате пред началника си.

Не се препоръчва встъпване в брак, изясняване на отношенията с родителите , да сключвате официални съглашения (особено дългосрочни), както и да водите преговори с юристи, адвокати, купувачи и застрахователни агенти. Ако общуването е неизбежно, дръжте се пределно коректно.

Телец

Днес в хода на събитията ще станат неочаквани промени, които не може да не Ви засегнат. Най-вероятно ще Ви се прибавят нови грижи и ангажименти и остава да се надявате, че ще бъдат приятни.

Отгоре на всичко Вашият любим човек ще откаже да Ви сподели някаква своя тайна, защото ще се бои да не се разприказвате, или ще реши, че това не Ви засяга. Не се вълнувайте – ще раберете всичко малко по- късно!

Близнаци

Ако може да си представите нещо, значи то ще се случи. Винаги са Ви казвали така и Вие сте вярвали, а днес ще имате шанс да докажете това на практика. Освен че имате достатъчно сили и ум да го направите, и звездите ще бъдат на Ваша страна.

Още от сутринта, а и през целия ден, непрекъснато ще си представяте своята мечта, а това ще Ви накара да мислите какво ще се получи, ако се опитате да я реализирате.

Рак

Имате роднини в чужбина? Това може да означава, че днес ще получите известие отдалече и това, което ще съдържа, може хем да Ви зарадва, хем да Ви учуди и даже озадачи. Преди всимането на решение звездите Ви съветват, да претеглите всички „за” и „против”, за да не се окажете след това глупак. Уверени ли сте, че в чужбина ще Ви помогнат?

Лъв

Голяма част от днешния ден ще се наложи да прекарате в компанията на неприятен човек. Ще сте принудени да се помирявате с вмешателство във Вашите работи отвън, като при това запазвате дружелюбния си вид, въпреки желанието си не само да се разкрещите, но и да прогоните неканения гост.

Нервното напрежение е много голямо, и ще можете да избухнете и за най-дребното нещо. За съжаление ще пострада не този, който Ви е ядосал , а съвсем невинни хора.

На по-късен етап ще съжалявате изключително много, защото не сте успели да се справите със своите емоции. Настроението Ви ще подигнат малките незапланувани покупки. Трябва да похарчите съвсем малко, за да си доставите огромно удоволствие.

Дева

Ще се наложи да избирате между желаното и необходимото , но за съжаление няма да успеете да обедините едното с другото. Чувството Ви за дълг ще бъде както винаги силно, а това на моменти ще Ви помага да се справите с отрицателните емоции. За съжаление раздразнението все-пак ще вземе връх.

Затова през втората половина на деня вероятността за конфликти нараства. Възможни са неочаквани покани, купони и незапланувани развлечения. Помнете, че тази вечер не трябва да стоите до късно , е най- добре да си легнете рано да спите.

Везни

Днес на Вашия любим човек ще се прииска, да изпробва върху Вас умен съвет, който е прочел в умна книжка, или е чул от умен човек. Желанието му е похвално, но на Вас може да не Ви хареса ролята на опитно зайче. Звездите Ви съветват, да понесете изпитанието стоически, а после сами да прочетете умната книжка.

Скорпион

Днес за Вас и Вашата половинка денят Ви ще премине неочаквано хубаво. Толкова хубаво, колкото отдавна не Ви е било. Даже и сте били уверени че така не е било и никога не може да бъде. Само че днешния ден ще опровергае Вашата категорична увереност. Наслаждавайте се!

Стрелец

Денят е благоприятен за тези, които са готови да работят много, упорито и с минимални почивки. Настойчивост, усърдие и нежелание за отстъпки в неблагоприятни обстоятелства Ви помагат да укрепите своите позиции, да завоювате доверието на влиятелни хора, на ръководството и уважаваните колеги.

Днес няма да Ви се наложи да прилагате героични усилия , за да се покажете от най-добрата си страна. Възползвайте се от това и укрепете своите позиции. Много интересна картина се оформя в сферата на личните отношения.

Очакват Ви големи изкушения, свързани с някакви събития от миналото и с отдавнашни симпатии. Да попаднете в капан е доста лесно, но да се разкъсат паяжините на илюзиите и спомените, ще бъде сложно.

Козирог

В течение на деня ще имате не малко добри шансове, особено ако датата на Вашето рождение е през декември. Вродената Ви практичност ще Ви помогне да не ги изпуснете.

Това е и отлично време за възобновяване полезни приятелски връзки. Препоръчва се да се въздържате от всякакви занимания, свързани с тайни , с повишени физически натоварвания, с идеологически или религиозни спорове.

Острите ситуации е разумно да се решават мирно, по дипломатичен път. Силовите решения ще бъдат за Вас много по- непродуктивни и неблагоприятни.

Водолей

Най-добре ще бъде днешната романтична среща да проведете на чист въздух. Идеалният вариант за това би било, да поседите на брега на океана, но поради липса на такъв може да се възползвате от всеки наличен водоем, независимо от неговата големина.

Риби

Днес може да се случи така, че сегашният Ви любим да се запознае с предишния. При това е вероятно, никой от тях да не е на ясно каква роля е изиграл другия във Вашия живот. В зависимост от това, до колко лесно биха намерили общ език, Вие може да им кажете, или да си замълчите.

Източник: https://lamqta.com/

Какво да прочетем

Имението
Планът му тръгва много успешно… особено с единия наследник!

Имението Боско Бианко

Диего Галдино

Поетично-романтична история, която завладява душата на читателя, кара го да мечтае, напомня му, че любовта съществува и не спира да ни изненадва.

Пици завещава „Боско Бианко“ – красиво имение с изглед към брега на Амалфи, на племенника си Самуеле и на Мая, дъщерята на най-близката си приятелка. И макар двамата никога да не са се виждали, ще трябва заедно да се грижат за него. Освен забележителната къща, вековните дъбове и спиращите дъха гледки от верандите имението има още един чар. Носи се легенда, че там е скрит тайният дневник на известен американски писател, прекарал месец в „Боско Бианко“.

Това се оказва допълнителна примамка и за Андреа Раци, богат бизнесмен с политически амбиции и с огромно желание да притежава имението и дневника. Още когато вижда „Боско Бианко“ на снимка, той решава на всяка цена да го купи и да го превърне в хотел. Раци има идея как да убеди новите собственици да му го продадат.

Но веднъж попаднали под магията на амалфийското крайбрежие, на аристократичното излъчване на имението и на тайните, които то пази, новите собственици променят плановете на Раци. И своите собствени…

Виц

Има два вида хора – такива, които са изкачили

Еверест и такива, които си имат друга работа.

А сега се усмихнете и кажете на света: Започва един чудесен ден!

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви