Католическа църква
Църквата е в Малко Търново

Католическата църква „Св. Троица“ в Малко Търново ще бъде осветена днес.

Църквата е построена през периода 1931-1936 г. Благословена е на празника Вход Господен – Цветница 1936 г., когато е отслужена и първата литургия. През последните две години бе ремонтирана със средства от европейските фондове.

26 август е официално празнуван като Ден на Ченстоховската Св.Богородица, наричана още Черната Мадона. Реплика на иконата се намира в Малко Търново и бе коронясана от Св.Отец Папа Йоан Павел II при посещението му в България като Покровителка на християнското единство.

Празникът ще започне от дома на отците Възкресенци с литийно шествие с мощите на Св.Йосафат – мъченик за вярата и единството на християните, на Блажен Йежи Попилушко – мъченик за вярата и правата на човека и на Блажена Целина Боженска – свързала живота с Малко Търново в края на 19 век като основателка и учителка на девическото училище в града ни.

Литийното шествие ще продължи през централните улици на Малко Търново и ще завърши в църквата „Св.Троица“ . ( Вратите са затворени, извършва се ритуал като на Възкресение. Мощите ще се полагат на жертвеника/олтара по време на литургия и след това се вграждат в олтара.

Преди векове църквите са строени върху гробове на светци и мъченици за вярата, а днес при освещаване на храм се извършва принасяне и вграждане на мощите на светци или блажени. )

Архиерейската литургия ще отслужат Епарх Христо Пройков- епископ на Софийска епархия „Свети Йоан XXIII“ , епископ Страхил Каваленов – aпостолически администратор на Никополската епархия, епископ Румен Станев – титулярен епископ на Симидика, генерален епископ на Софийско – пловдивската епархия, Отец Кшищоф Сфул – Провинциал за Европа на Обществото на Отците Възкресенци в съслужение със свещеници от цялата страна.

Очаква се да пристигне и представител на Папската Нунциатура в София, Генералната сестра на Обществото на сестрите Евхаристинки и гости от енориите в София, Пловдив, Раковски, Стара Загора и др.

 

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви