Работна среща се проведе в сградата на Областна администрация в Ямбол във връзка със стартиралите дейности за усилване на охраната на българо-турската граница и ангажиментите на всички институции.

На нея присъстваха заместник-министрите на МВР Емил Ганчев и Венцислав Катинов, главният секретар на МВР гл. комисар Петър Тодоров, директорът на Главна дирекция „Гранична полиция“ гл. комисар Деян Моллов, областните управители на Бургас, Ямбол и Хасково – проф. Мария Нейкова, Георги Чалъков и Минко Ангелов, директорите на областни дирекции на МВР Ямбол и Хасково и РДГП – Елхово.

В хода на работната среща областните управители запознаха присъстващите с актуалното състояние на граничното съоръжение, компрометираните участъци и отправените от тяхна страна искания за получаване на финансови средства за ежегодна поддръжка на съоръжението, които към този момент не са удовлетворени.

Обсъдиха се и възможностите за подобряване на взаимодействието по отношение на стопанисване на изграденото съоръжение и наличната пътна инфраструктура между МВР, в частност „Гранична полиция“ и областните управители.

Те изразиха желание изграденото временно възпрепятстващо съоръжение да бъде предадено за стопанисване на „Гранична полиция“, предвид това, че са крайни ползватели и имат възможност за постоянно наблюдение и оценка за състоянието на обекта.

С оглед намирането на най-рационално становище в интерес на държавата, зам.-министър Ганчев предложи областните управители в най-кратки срокове да изготвят и предоставят в Министерството на вътрешните работи анализ за моментното състояние, направените разходи, исканите средства и извършените дейности по поддръжка.

Участниците единодушно се обединиха около решението в краткосрочен план да се предприемат действия за срочно отстраняване на компрометираните участъци, поддръжката на съоръжението и изготвянето на пътни карти на прилежащата инфраструктурна мрежа.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви