От първа политическа сила „Има такъв народ“ (ИТН) се нарежда на трето място. Първи са ГЕРБ, следвани от „Демократична България“. Разликите между „Демократична България“, ИТН и БСП обаче са в рамките на статистическото отклонение. Това съобщи по bTV социологът от „Маркет линкс“ Добромир Живков.

Данните са от национално проучване, финансирано и реализирано съвместно от bTV и „Маркет линкс“ и проведено в периода от 13 до 22 август.

„ГЕРБ отново е първа политическа сила с добра мобилизация през летните месеци, което до някаква степен е изненада“, коментира социологът. Но от друга, разочарованието от партиите на протеста да съставят редовен кабинет води част от загубеното ядро обратно към тази партия“, коментира Живков.

Политическата криза, в която се намира страната и невъзможността да бъде съставен редовен кабинет с първите два мандата, значително повиши общественото напрежение.

Българските граждани недвусмислено заявяват, че не са удовлетворени от посоката на развитие на страната. В предишни месеци фактор за подобни нагласи са били и вълните на пандемията от коронавирус. Но понастоящем четвъртата вълна на заразата е с много по-малка тежест при формирането на обществените настроения.

Народното събрание отново е с най-ниско ниво на публично доверие от българските институции. За месец спадът в симпатиите към него е с около 10%. Обратна е тенденцията при служебното правителство. През август доверието в него е 54%, което е с около 3% нарастване в сравнение с месец юли.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви