Причината, поради която днес съм тук е, че президентът Румен Радев ми каза, че това е една страхотна възможност за Бургас. Както знаете той е бил пилот тук и ми каза: Кириле, моля те вкарай експерти в този проект, защото вярвам, че от тук може да имаме страхотно развитие на индустриалните инвестиции в Бургаска област.

Това каза служебният министър на икономиката Кирил Петков, който днес посети бившето военно летище в село Равнец, което е с потенциал да се превърне в нова индустриална зона на Бургас.

На място кметът Димитър Николов запозна министър Петков със спецификите и възможностите за развитие, който има мястото.

Вариантите според нас са два. Първият е Община Бургас да кандидатства с проект пред Министерство на икономиката за лицензиране на индустриална зона. Тогава преценихме, че е по-добре оператор на тази зона да бъде Индустриален и логистичен парк – Бургас, където Министерство на икономиката притежава 70%. Там имаме изграден административен комплекс и специалисти. Второто предложение е цялата тази зона да се даде и менежира от Тракия икономическа зона. Сега те изготвят предложение към нашата администрация. Те имат голям опит в обособяването на индустриални зони. Трябва да преценим кой от двата варианта е по-добър“ , каза кметът Николов.

Министър Петков отговори, че общини, който са по-агресивни в привличането на инвеститори, могат да кандидатстват за цялото финансиране към Европейската инвестиционна банка, където България може да разполага с 400 млн. евро.

С банката сме се договорили, че те могат да съфинансират с поне още толкова. Хубавото на тази програма е, че всяка община, която може да привлече инвеститор, който да е от клас А, който не заема по-малка част от 10% от цялата зона, ще може да подаде заявление за финансиране директно към тях. Така те ще финансират цялата довеждаща инфраструктура. Бургас може да кандидатства към Плана за възстановяване, така че да може да си финансира цялата инфраструктура, както и част от потенциалните клиенти“ , заяви министърът.

Петков продължи с това, че до две три седмици екипите на Община Бургас, заедно с тези на Министерството на икономиката, трябва да изготвят план за развитие на зоната.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви