Кампания за дезинформация, в която се твърди, че COVID-19 произхожда от американска военна база в Мериленд, придоби популярност в Китай преди публикуването на доклад на американското разузнаване за произхода на вируса.

През май американският президент Джо Байдън разпореди 90-дневна проверка дали пандемията от COVID-19 не е пламнала в следствие на лабораторен инцидент или е възникнала от контакт на човек със заразено животно.

Дотогава теорията за „изтичане на лаборатория от Ухан“ беше отхвърляна от повечето учени като конспиративна теория.

Но сега, малко преди докладът да види бял свят, Китай премина в офанзива. През последните няколко седмици китайски източници разпространяват твърдение, че COVID-19 е създаден в САЩ.

Използвайки всичко от рап музика до фалшиви публикации във Facebook, експертите казват, че пропагандните усилия са успели да убедят местната китайска аудитория да развие скептицизъм срещу международната критика към ролята на страната в пандемията от COVID-19. Но експертите казват, че слуховете не са направили много за легитимирането на Китай пред външния свят.

Какви са обвиненията?

Повечето американци може би никога не са чували за Форт Детрик, но той се превърна в популярно име в Китай.

Китайски пропагандисти пробутват теория, предполагаща, че коронавирусът е създаден и изтекъл от военната база във Фредерик, Мериленд, на около 80 км северно от Вашингтон.

Някога Форт Детрик е бил център на американската програма за биологично оръжие, но в момента там се помещават биомедицински лаборатории, изследващи вируси, включително Ебола и едра шарка. Сложната му история предизвика спекулации в Китай.

Рап песен на китайската националистическа група CD Rev, която предполага нечестиви заговори, измислени от лабораторията, беше наскоро одобрена от Джао Лицзян, говорител на китайското външно министерство.

„Текстът на песента „Колко сюжета излязоха от лабораторията ви/От колко мъртви тела виси етикет/Какво криете/Отворете вратата към Форт Детрик“ – е неудобен, но нейното чувство отразява нашето мнение“, написа Джао в Twitter.

Джао, който е известен с агресивния си стил на дипломация, изигра важна роля в разпространението на теорията за „произхода от САЩ“. Няколко туитове от акаунта му от миналата година за първи път привлякоха широко внимание към Форт Детрик. „Какво стои зад затварянето на биолабораторията във Форт Детрик?“, написа той през юли 2020 г. „Кога САЩ ще поканят експерти да разследват произхода на вируса в САЩ?“

През последните месеци към неговите обвинения се присъединиха китайски дипломати, базирани в различни страни, а китайската държавна телевизия CCTV дори излъчи специален репортаж с продължителност един час „Тъмната история зад Форт Детрик“, съсредоточен върху нарушенията в лабораторията от 2019, за да затвърди твърденията за слаба лабораторна сигурност, повтаряни от китайски служители и държавни медии. Свързан хаштаг е имал повече от 100 милиона гледания на Weibo, китайски еквивалент на Twitter.

„Виждаме по-продължителна кампания, включваща по-многобройни и географски разпространени факти за популяризиране на разказа“, казва Айра Хюбърт, старши разследващ анализатор във фирмата за социални анализи Graphika.

Друга популярна теория, разпространявана от националистическия таблоид Global Times, се опитва да свърже произхода на вируса с американски експерт по коронавирус д -р Ралф Барич и изследователи от Форт Детрик.

Вестникът предполага, че д-р Барич е създал нов заразяващ хората коронавирус, тъй като той е изследвал коронавирусите при прилепите. Вестникът също така стартира онлайн петиция, призоваваща китайските потребители на мрежата да подпишат отворено писмо с искане на Световната здравна организация (СЗО) да разследва Форт Детрик. Хората биха могли да „подпишат“ писмото с едно щракване, а според съобщението жалбата събра повече от 25 милиона „подписа“.

Пропаганда от Швейцария до Фиджи

Експерти казват, че Пекин се стреми да привлече некитайска аудитория в спора за произхода на COVID-19, за да размъти допълнително водите.

Ясен пример се появи през юли, когато китайските държавни медии започнаха безмилостно да докладват за критики, публикувани във Facebook страницата на Уилсън Едуардс – потребител, претендиращ за швейцарски учен.

Едуардс твърди, че Вашингтон е „толкова обсебен от атаката над Китай по въпроса за произхода, че не е склонен да отвори очите си за данните и констатациите“.

Но посолството на Швейцария в Китай по-късно заяви, че няма швейцарски гражданин с това име, и призова китайските медии да премахнат фалшивата новина.

Експертите смятат, че Уилсън Едуардс вероятно не съществува, а вместо това е измислен пропаганден профил. Страницата му във Facebook стартира в деня, в който публикува „разкритията си“ за COVID-19. Нов акаунт в Twitter под името Уилсън Едуардс публикува същата информация в същия ден.

Историята на Уилсън Едуардс изглежда е била съобщена за първи път чрез неясен двуезичен китайско-английски канал, базиран във Фиджи – Voice of South Pacific.

Въпреки че не е ясно дали Voice of South Pacific се подкрепя от китайската държава, мобилното му приложение е разработено от изцяло притежавано дъщерно дружество на държавната информационна агенция China News Service, първото голямо китайско държавно издание, което докладва за претенциите на Edwards.

BBC установи, че дори преди публикацията на Едуардс във Facebook да привлече широко медийно внимание, тя е била споделена от стотици акаунти във Facebook, които твърдят, че са базирани в Югоизточна Азия.

Какво говори това за китайската пропаганда?

Последната глобална кампания на Китай за промяна на мнението относно произхода на COVID-19 може да не е създала много нови приятели за страната в чужбина, но анализаторите казват, че е успяла да убеди местната публика в Пекин.

„В по -голямата си част най -голямата грижа на китайското правителство е вътрешната легитимност“, казва асистентът по глобална комуникация на Държавния университет в Джорджия Мария Репникова пред BBC.

Все повече китайски дипломати наскоро се появиха в Twitter, който е забранен в страната, но техните бойни послания изглежда са насочени към местна аудитория.

Проф. Репникова казва, че Китай размива границите между вътрешна и външна пропаганда, но тази стратегия не идва без рискове, тъй като по-малко ефективните външни съобщения могат да натоварят външните отношения на Китай.

Междувременно китайските държавни медии са избрали повече чуждестранни източници, а чуждестранните видео блогъри играят все по-важна роля в дезинформационната кампания на Пекин. Тези усилия имат за цел „легитимиране на Китай отвън“, според проф. Репникова.

Нарастването на чуждестранните елементи в китайската кампания за дезинформация сигнализира за промяна в пропагандната стратегия на Пекин.

„Не става въпрос само за разказване на история“, казва проф. Репникова, „Става въпрос за създаване на история“.

dnes.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви