Денков: От 15 септ. само първолаците - присъствено

Учебната година няма да започне присъствено в тъмночервените зони с много заболели от коронавирус. Изключение ще бъде направено само за първолаците, съобщи в ефира на БНТ министърът на образованието проф. Николай Денков.

„С изключение на първи клас, при тъмночервена зона няма да почне присъствено учебната година“, заяви той. Министърът уточни, че ще разпореди всички деца в първи клас да открият в училищния двор учебната година. Така ще запомнят 15 септември като своя първи учебен ден.

Децата ще учат с маски в класните стаи, с изключение на малчуганите от детската градина. С маска обаче ще бъдат обучаващите се в предучилищните групи, поясни просветният министър.

Той отговори и на упреците, че държавата и МОН отново не са се справили с организирането на присъствено обучение насред заразата.

„Всичко може да стане безсмислено само за няколко дни, ако починат няколко деца или учители. Наша грижа, освен максималното присъствие на децата, трябва да бъде и животът и здравето на децата и учителите“. Това заяви министърът на образованието проф. Николай Денков в отговор на упреците, че МОН отново не прави нищо, за да подсигури присъственото обучение. Денков е категоричен, че на фона на данните за „Делта“ варианта и как той засяга децата, няма как министерството да поеме риска да губи човешки живот. „Ние правим всичко за максималното присъствие в училище при намален риск“, добави министърът.

„Наличието на COVID-вълна е нещо, което е извън нашия контрол“, подчерта проф. Денков.

Той съобщи още, че там, където родители и учители са съгласни децата в цялото училище да бъдат тествани всяка седмица, МОН ще разреши и осигури безплатните тестове. Но, по думите му, няма смисъл само една част деца да се тестват, тъй като на много места е имало и негативна реакция от родители относно тестването.

„Няма никакъв смисъл само процент деца да бъдат тествани – или ще тестваме всички деца, или няма смисъл отделно дете“, коментира Денков. Към момента, там, където няма съгласие между родителите, ще се осигуряват безплатни тестове само за децата, които са проявили признаци, че са болни.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви