Върховният съд на САЩ удари тежко администрацията на Байдън

Върховният съд на САЩ заяви вчера, че трябва да бъде възстановена имиграционната политика, принуждаваща кандидатите за убежище да изчакват в Мексико, докато им бъде назначена дата за интервю. Това е тежък удар за администрацията на президента Джо Байдън, предаде Франс прес.

В рамките на програмата „Останете в Мексико“ на бившия президент Доналд Тръмп десетки хиляди немексикански кандидати за убежище – повечето от Централна Америка, бяха върнати от другата страна на границата, за да чакат резултата от молбите си.

Администрацията на Байдън бързо започна да отменя тази оспорвана политика, наречена официално „протоколи за защита на мигрантите“. Инициативата извървя дълъг път в американската правосъдна система. Това накара администрацията на Байдън да поиска Върховният съд да отложи подновяването на програмата.

В кратко неподписано постановление Върховният съд заяви вчера, че „молбата за отлагане . . . е отхвърлена“.  Според документа тримата прогресивни съдии от Върховния съд – Стивън Брайър, Соня Сотомайор и Елена Каган, са заявили, че биха разрешили отлагането.

Случаят може да бъде прехвърлен в по-ниска, апелативна инстанция, предполага АФП.

Министерството на вътрешна сигурност изрази съжаление, че Върховният съд е отказал отлагане. И увери, че до решението на апелативния съд „добросъвестно ще спазва постановлението“ на върховните съдии.

Групи, защитаващи правата на имигрантите, също протестираха срещу решението на Върховния съд. То „принуждава към възстановяването на политиката „Останете в Мексико“ и е направо жестоко“. Това заяви Яел Шахър от базираната във Вашингтон правозащитна организация „Рефюджийс интернешънъл“.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви