Ако можехме да постигнем 60-70% ваксинация на населението, то нямаше да се сблъскаме с нова ковид вълна. Данните са бетон – по-малко от 2% от напълно имунизираните стигат до хоспитализация, още по-малко до смърт. И тук говорим най-вече за хора с много съпътстващи заболявания.

Това заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, който днес посети Бургас, за да се запознае със ситуацията, свързана с COVID-19.

Според него не само пред Бургас, а пред цялата страна, стоят два проблема – липсата на медицински персонал и доверие.

„Големите дилеми дали мерките и ваксините помагат, трябва да ги забравим. За себе си понякога се отчайвам, защото на базата на всички данни, научни публикации, статистика и други, то да има хора, които се осланят само на социални мрежи и фалшиви новини. Всеки има право на мнение, но няма право на собствени факти“ , сподели той.

Доц. Кунчев продължи с това, че на всички трябва да е ясно, че за едно общество, което отхвърля фактите, не слуша специалистите и лекарите си, не може да има нещо по-различно от 4-та вълна.

Да, ще има голяма заболеваемост. Да, ще напълним болниците. Да, ще умрат още хора. Ние най-умните в света и Европа ли сме!? Най-демократичните ли сме!? В другите държави вкарват ваксинационни паспорти за къде ли не – от влизане в кафенето, до качване в метрото. А тук се оплакваме, че било дискриминационно и искаме да вдигаме революция. Добре, но тогава ще си платим цената“ , каза той.

Главният държавен здравен инспектор продължи с това, че четвърта вълна вече е в разгара си, като от хората зависи по какъв сценарий ще бъде тя. По гръцки с 400 заболеваемост на 100 хил. население, по малтийски с 600 или по кипърски до 1500.

Нужна е добра и информирана кампания, която да достигне до всеки човек, който иска информация и е притеснен за здравето си. Една част от активните антиваксъри не им е проблем, че няма да се ваксинират, това ми е ясно и на мен. Те обаче държат да убедят всички останали колко са глупави, как са манипулирани, за да не го направят и те. При това го правят войнствено в социалните мрежи“ , заяви Кунчев.

Той призна, че България е страна с много ниско доверие към институции, като за жалост това си проличало най-дълбоко в период на световна пандемия.

В цял свят в момента са направени 4,5 млрд. доза ваксини. Как така никъде нямаше масови реакции!? Как не се научи едно истинско име и адрес на някои с такива!? Това не е ново. Така се говореше едно време за ваксините за хепатит Б, за морбили, така се говори сега и за ваксината за рак на маточната шийка, в която ние имам едва 3,5% имунизирани жени. Македония има 40%. Да се гордеем ли с това? Да се гордеем ли с това, че всяка година 700 жени умират от рак на маточната шийка. Ако сам човек не реши за себе си кое е важно за здравето му, то никакви кампании няма да му повлияят“ , продължи доц. Кунчев.

3 КОМЕНТАРИ

  1. Да най-умни сме!Да ще показваме на глупаците грешките!И бъди сигурен,че рано или късно ти и другите продажници ще си получите заслуженото!

  2. Да наричаш антиваксър някой който не иска да се боде с експериментална течност си е висша форма на “разум”. Толкова за автора на статията. А за тоя кенеф само тежки нокаути.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви