Добро утро
Започва един прекрасен ден!

Добро утро във вторник 24 .08.2021

Времето

Тази сутрин слънцето в Бургас ще изгрее в 6,25ч. и ще залезе в 19.58ч. Температурата ще бъде между 19 и 27 градуса. Ще бъде предимно слънчево . Вятърът ще полусилен от изток със скорост 9,5м/сек.

Късметче на деня

Намерете това, което ви прави щастливи. Това е добро начало, като можеш да разпознаеш какво те прави щастлив.

Lucille Ball

Събитията на този ден

79 г. – Изригва вулканът Везувий; градовете Помпей, Херкулан и Стабий са погребани под вулканична пепел и хиляди хора загиват. (някои учени смятат, че това става на 24 октомври)

410 г. – Аларих I крал на вестготи превзема и ограбва три дена Рим.

1185 г. – Солун е нападнат, ограбен, а голяма част от жителите му са избити от сицилиански нормани.

1215 г. – Папа Инокентий III обявява Магна харта за невалидна.

1349 г. – 6 хиляди евреи са убити в Майнц след обвинението, че са болни от чума.

1456 г. – Приключва отпечатването на Библията на Гутенберг.

1572 г. – Вартоломеева нощ: През нощта на празника на св. Вартоломей във Франция започва масово избиване на хугеноти (френски протестанти).

1690 г. – Основан е град Калкута в Индия.

1886 г. – Съставено е дванадесетото правителство на Княжество България, начело с Петко Каравелов.

1891 г. – Томас Едисон патентова кинокамерата.

1912 г. – Аляска става територия на САЩ.

1931 г. – Франция и СССР подписват договор за ненападение.

1944 г. – България във Втората световна война: Правителството на България издава нареждане войските на Нацистка Германия да напуснат територията на страната; в съответствие с нареждането започва обезоръжаване на германските войници и до 7 септември е отнето оръжието на 15 000 от тях.

1944 г. – Партизанско движение в България: Рило-Пиринския партизански отряд провежда Жабокрекската бойна операция.

1949 г. – Влиза в сила договорът, с който се учредява НАТО.

1954 г. – Президентът на САЩ Дуайт Айзенхауер подписва закон, забраняващ комунистическата партия.

1966 г. – В СССР е изстрелян космическия апарат Луна 11.

1968 г. – Франция взривява първата си водородна бомба в операция Операция Канопус и така става петата термоядрена сила в света.

1969 г. – Открит е курортният комплекс Албена.

1971 г. – Pink Floyd изпълняват най-известния си концерт на развалините на амфитеатъра в Помпей, като с това отбелязват 1892-рата годишнина от изчезването на града.

1981 г. – Марк Дейвид Чапман е осъден на доживотен затвор без право на замяна през първите 20 години за убийството на Джон Ленън.

1991 г. – Михаил Горбачов подава оставка, като водач на Комунистическата партия на Съветския съюз.

1991 г. – Украйна обявява своята независимост от СССР.

1992 г. – Установяват се дипломатически отношения между Китайска народна република и Южна Корея.

1994 г. – Израел и Организацията за освобождение на Палестина постигат съгласие за палестинска автономия на Западния бряг.

1995 г. – Излиза операционната система Windows 95 на Microsoft.

2006 г. – Международният астрономически съюз променя определението за „планета“, съгласно което Плутон вече се смята за планета-джудже.

2008 г. – Закрити са Летните олимпийски игри в Пекин.

Рожден ден

1198 г. – Александър II, крал на Шотландия († 1429 г.)

1753 г. – Александър Римски-Корсаков, руски генерал († 1840 г.)

1772 г. – Вилхелм I, крал на Нидерландия († 1840 г.)

1865 г. – Фердинанд I, крал на Румъния († 1927 г.)

1899 г. – Хорхе Луис Борхес, аржентински писател († 1986 г.)

1915 г. – Алис Брадли Шелдън, британска писателка († 1987 г.)

1929 г. – Ясер Арафат, палестински лидер, Нобелов лауреат през 1994 г. († 2004 г.)

1932 г. – Кирил Бъчваров, български писател

1936 г. – Любка Рондова, българска народна певица († 2016 г.)

1945 г. – Кен Хенсли, британски рок музикант († 2020 г.)

1947 г. – Паулу Коелю, бразилски писател

1948 г. – Жан-Мишел Жар, френски музикант

1948 г. – Силвия Рангелова, българска актриса

1961 г. – Настася Кински, американска актриса

1965 г. – Реджи Милър, американски баскетболист

1971 г. – Антоанета Френкева, българска плувкиня

1977 г. – Ангелина Гаврилова, българска балерина

1977 г. – Юрген Махо, австрийски футболист

1977 г. – Роберт Енке, немски футболист, вратар († 2009 г.)

1979 г. – Елена Пеева, българска актриса

1979 г. – Костадин Филипов, български журналист и телевизионен водещ.

1980 г. – Рейчъл Карпани, австралийска актриса

1981 г. – Чад Майкъл Мъри, американски актьор

1982 г. – Ким Шелстрьом, шведски футболист

1988 г. – Рупърт Гринт, британски актьор

Празник

Православната църква почита Св. Вартоломей

Когато Господ избирал 70-те свои ученици, сред тях бил и Йосиф. Апостолите му дали името Вартоломей (още Варнава, което значи ‘син на утехата’).Йосиф се родил на о.Кипър в семейство на богати евреи от Левиевия род. Родителите изпратили будното момче да учи при прочутия учител от Йерусалим Гамилиил. Там юношата срещнал за първи път Иисус, чул мъдрите му проповеди. Обикнал го с цялото си сърце и станал негов ревностен последовател.

Хороскоп

Овен
Днес ще Ви се прииска малко да си поиграете със своя любим човек – нещо като котка, с мишка – радостно забавление с жертвата, само че с щастлив край. Но дали това ще се хареса на Вашия самодоволен и самостоятелен партньор? Да се надяваме, че готвената роля ще му хареса, а иначе скандалът е неизбежен.

Телец

Днес сте се събудили, погледнали сте се в огледалото и сте помислили, че не би било зле нещо да се промени. И сами знаете, че е по силите Ви, да направите това. Ако нещата опират до козметични процедури, разлистете брошури на тази тема, и се посъветвайте с приятели.

Ако имате желание да минете на диета, помнете, че е много по-лесно да понесете ограниченията, ако някой друг Ви прави компания. Ами ако редом с Вас е човек, когото искате да се запознаете по-от близо? Предложете да се присъедини към Вас, заедно изработете стратегия и действайте. Съревнователния дух ще направи това още по-интересно!

Близнаци

Днес Вашият любим човек няма да има време да решава проблемите Ви – както от нравствен харрактер, така и всички останали. Затова бъдете готови, че няма да Ви разбира и да Ви отделя необходимото внимание и всякакви неща от подобен род. Опитайте се, да бъдете самостоятелни.

Рак

Днес ще Ви бъде доста трудно „да се задържите на повърхността”, както и да разберете кое-какво. Единствената сламка, за която можете да се хванете, ще се окаже Вашият любим човек. Но не се увличайте – сламката едва ли е най- надеждната опора и защита.

Лъв

Това е много благоприятен ден , позволяващ приятно да прекарате времето си в компанията на близки хора. Днес лесно се увличате от нови идеи и заразявате обкръжаващите със своя ентусиазъм. Приятелите внасят в живота Ви не малко позитивизъм.

Наблюдавайте техните успехи за известно време, и нека те Ви вдъхновят за вълшебство в собствения живот. Може пък да имат отлични идеи, които евентуално биха Ви били в помощ. Затова се съберете с повече от своите амбициозни приятели и се поразровете из мозъците си.

Неотдавнашно попълнение в семейството или дома ще се окаже обект на новата Ви привързаност.Сега е най-подходящото време да разширите своя способ на мислене за това, как и кого обичате .

Дева

Днес може да се окаже, че имате някаква покана за среща. Само че до последния момент няма да можете да решите, искате ли да отидете, или не. Звездите Ви съветват, все пак да отидете. Може пък изведнъж да Ви хареса!

Везни

Сведете претенциите към обкръжаващите Ви хора до минимум, а изискваниета към себе си даже повишете. В същото време не се препоръчва да проявявате излишна сговорчивост и отстъпчивост. Възможно е самите обстоятелства да Ви заставят да заемете принципна, твърда позиция, отсявайки неподходящите решения и ненужните хора.

Постарайте се да не предавате този подход на членовете на семейството, особено на по-възрастните. Бъдете с тях по-топли и ласкави, отколкото с другите хора. При осъществяването на нещата има смисъл да се върнете към предишния план.

Скорпион

На това, как ще се развиват събитията днес, не малко, а даже много голямо влияние ще окажат отдавна отминали дни. Тъй като миналото все- пак не може да промените, протичането на днешния ден в рамките на Вашите планове съвсем няма да е възможно.

Стрелец

Доста дълго време сте успявали много лесно да се справяте с всичко. В ръцете си сте имали и силата, и всичките необходими ресурси. Хората виждат във Вас достатъчно опасен противник.

Само че Вие искате от живота повече и единствения начин да го постигнете е, да излезете от своя ъгъл и да се заемете с желаното. Дори и да не изпадате с ентусиазъм от мисълта да запретнете ръкави и да се поизпотите, пак трябва да го направите. Усилията Ви ще доведат до удивителни резултати.

Козирог

Днес ще направите някакво откритие, свързано с Вашия любим човек. Не може да се каже, че много ще Ви зарадва, но и като огорчение няма да е кой знае какво. Просто от този момент нататък ще се наложи да живеете с това, което знаете. Възможно е то даже да Ви донесе своеобразно удоволствие.

Водолей

Има само един начин да покажете на Вашите близки, колко много мислите за тях и какво важно място заемат в живота и сърцето Ви. А за съжаление това може да Ви принуди да се откажете от среща с човек, с когото Ви свързват явно не роднински връзки.

Това ще рече с онзи, с когото отдавна сте си мечтали да останете на саме. А може би сте толкова смели, че да съвместите тези две компании?… Раничко е. Не много, но все-пак е раничко…

Риби

Днес имате ден за творчество. Измислете някакъв символ на Вашите отношения. Нарисувайте герб. Съчинете химн. Напишете устав. Съвместното творчество ще Ви сплоти и ще научите за себе си неочаквани и нови неща. А и ще се повеселите на воля!

Източник: https://lamqta.com/

Какво да прочетем

Аватнюрата
Заинтригуваща история за трудния избор.

Авантюрата

Даниел Стийл

Надя има съвършения живот в елегантния си апартамент на брега на Сена, щастливо омъжена за голямата си любов, известния писател на бестселъри Никола Бато, който обожава нея и двете им дъщери. И така до деня, в който Надя научава от таблоидите, че Никола има страстна любовна афера с нашумяла млада актриса, от която очаква дете.

С разбито сърце, публично унизена, тя търси подкрепа от трите си сестри и майка си. Повежда тежка битка да спаси брака си, бъдещето на децата си, смазаните си чувства и достойнството си. Семейството се обединява около нея, за да ѝ помогне да продължи напред, но отговорът се крие дълбоко в наранената ѝ душа и само тя може да почувства коя е правилната стъпка.

Виц

Влиза принцът в италиански ресторант и чете менюто:

– Варени жаби, печени жаби, пържени жаби, панирани жаби…

Принцът въздиша:

– Виж какво правят хората с жабите, а аз, глупакът, се ожених!…

А сега се усмихнете и кажете на света: Започва един чудесен ден!

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви