УМБАЛ Бургас е една от четирите болници в страната, която получи роботизиран апарат за UV-дезинфекция. С помощта на ултравиолетовите лъчи роботът унищожава вируси, бактерии и други микроорганизми с ефективност над 99,99%, създавайки стерилна среда.

Затова той ще бъде използван първо в помещения, през които преминават пациенти с COVID-19 – рентген, триажен център, спешно отделение.

Впоследствие той ще помага на специалистите в болницата в борбата с вътреболничните инфекции, в операционните и в други отделения.

Роботът се предоставя безвъзмездно на УМБАЛ Бургас по линия на обща поръчка на Европейската комисия, финансирана от Инструмента за спешна подкрепа на ЕС. Болницата е единствената в региона и третата в страната, която получава такъв робот.

Фактът, че ние сме определени да получим това дарение показва важността, която болницата ни има за региона и аз се радвам, че нашият труд е забелязан и оценен. Роботът дезинфекцира без човешка намеса, което ще ни помогне да спестим труда на персонала, зает с това в момента„, обясни директорът на УМБАЛ Бургас д-р Бойко Миразчийски при официалното представяне на апаратурата днес.

Роботът се управлява дистанционно, като по време на процеса на дезинфекция в помещението не присъстват пациенти и персонал, но е възможно да се обезопаси и да работи и в присъствието на хора, посочи Момчил Кръстев, представител на датската компания – производител и управител на фирмата-дистрибутор за България.

Той демонстрира работата на робота в един от болничните коридори. Апаратът е в състояние да дезинфекцира една болнична стая за време между 5 и 15 минути.

Роботът работи по зададена карта на помещението, като не е необходимо човешко присъствие – картите се залагат в паметта му и е достатъчно само да влезе в стаята, за да я „разпознае“ и обиколи. С едно зареждане роботът може да дезинфекцира над 18 помещения.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви