Зъби от бобър са издълбали най-древния дървен идол

Датиран отпреди 11 000 години – с кодирано послание, оставено от древен човек от епохата на мезолита – Шигирският идол е почти три пъти по-стар от египетските пирамиди. Той е най-старата дървена статуя в света. Нови научни открития показват, че изображенията и йероглифите върху Шигирският идол са били издълбани с челюстта на бобър. Нейните зъби били непокътнати.

Първоначално изкопан от торфено блато от златотърсачи в Уралските планини през 1890 г., забележителният идол със седем лица сега е изложен в стъклен саркофаг в музей в Екатеринбург.

2018 г. германски учени датират Шигирският идол на възраст от 11 000 години. На конференция с участието на международни експерти професор Михаил Жилин заяви, че дървената статуя, висока 5,3 метра (17,4 фута), е направена от лиственица. А основата и главата са издълбани с помощта на силицирани фасетирани инструменти.

„Повърхността била полирана с финозърнест абразив, след което орнаментът бил издълбан с длето“, каза експертът. „Използвани са поне три длета и те са имали различна ширина на острието. Лицата били „издълбани последни. Защото освен длета били използвани и някои много интересни инструменти – направени от половините на долните челюсти на бобър“.

Той каза: „Бобрите са създадени да издълбават дървета.

Ако заточите режещите зъби на бобър, ще получите отличен инструмент, който е много удобен за изрязване на вдлъбнати повърхности. “

Професорът е открил такъв „инструмент“, направен от боброва челюст, на друг археологически обект – Береговая 2, датиран от същия период.

Изучавайки идола, той вярва, че инструментът е в съответствие с неговите маркировки, „например когато се правят по-кръгли дупки“, каза Светлана Панина, ръководител на отдела по археология в Свердловския регионален краеведски музей.

Идолът бил поставен върху каменна основа, а не е бил вкопан в земята, казва Жилин. Стоял е така около 50 години, преди да падне в езерце и по-късно бил покрито с чимове. Торфът го е запазил като в капсула на времето.
Жилин, водещ изследовател на Института по археология на Руската академия на науките, говори по-рано за своето „чувство на страхопочитание“, когато изучава Идола, повече от два пъти по-стар от паметниците на Стоунхендж в Англия.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви