118 години от Илинденско-преображенското въстание отбелязаха снощи участниците в Националния възпоменателен събор в местността Петрова нива край Малко Търново. Събитието бе под почетния патронаж на президента Румен Радев.

Той участва и в тържественото отбелязване на годишнината. В 20:00 часа в храм-костница „Света Петка“ бе отслужена заупокойна молитва в памет на загиналите въстаници.

Малко след това държавният глава и върховен главнокомандващ прие почетния строй на представителните роти на Националната гвардейска част и отдаде почит пред паметта на загиналите. Президентът Румен Радев произнесе и слово.

За мен е чест да бъда отново заедно с вас в сърцето на Странджа в този свят за всеки българи ден. Днес на Петрова нива се стичаме хиляди от всички краища на родината, за да отдадем почит към подвига на героите от Илинденско – Преображенското въстание. Тази светла дата завинаги духовно ще свързва българите от Тракия и Македония. И днес, повече от 100 години след събитията, сред нас са и наши сънародници от Република Северна Македония. В историческата 1903 година на това място, по всички правила на модерния парламентаризъм, както ще напишат очевидците, тракийци отсъдиха – „време за колебание няма“. Одринският революционен окръг в въстава редом със своите братя от Македония. Благодаря на всички вас – гордите наследници на тракийци, които грижливо пазите паметта на своите предци и я предавате на идните поколения, защото само народ, който помни своето минало, има и бъдеще. Поклон пред паметта на жертвите и на героите! Да живее България„, заяви държавният глава.

На Петрова нива през 1903 година е взето решението за включване във въстанието, което избухва на 6 август. Странджа е обявена за република.

Битката продължава 26 дни, но е неравна – няколко хиляди зле въоръжени въстаници срещу 40 хилядна редовна турска армия. Бунтът е потушен с нечувана жестокост. Опожарени са десетки села, избити са хиляди, оцелелите търсят спасение в свободна България.

Въстанието остава в златните страници на историята ни като продължение на опитите за обединение на българския народ.

На Петрова нива се стичаме хиляди от всички краища на родината, за да отдадем почит към подвига на героите от Илинденско – Преображенското въстание. Тази светла дата завинаги духовно ще свързва българите от Тракия и Македония. И днес, повече от 100 години след събитията, сред нас са и наши сънародници от Република Северна Македония. В историческата 1903 година на това място, по всички правила на модерния парламентаризъм, както ще напишат очевидците, тракийци отсъдиха – „време за колебание няма“. Одринският революционен окръг в въстава редом със своите братя от Македония„, каза кметът на Малко Търново Илиян Янчев.

На събитието присъстваха още вицепрезидентът Илияна Йотова, председателят на Съюза на тракийските дружества в България Красимир Премянов, министърът на културата Велислав Минеков, областният управител на Бургас проф. Мария Нейкова, кметът на Бургас Димитър Николов, командирът на флотилия бойни и спомагателни кораби флотилен адмирал Велко Велков, директорът на Областната дирекция на МВР в Бургас старши комисар Калоян Калоянов, народните представилите Галя Желязкова и Атанас Зафиров, общественици и други.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви