Урсула фон дер Лайен: ЕС не признава талибаните

Европейският съюз не е признал талибаните, заяви днес председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. И добави, че ЕС не води и политически разговори с ислямистите, седмица, след като те завзеха властта в Афганистан. Това предаде агенция Ройтерс.

Миналата неделя талибаните завършиха светкавичното завземане на управлението като влязоха в столицата Кабул без нито един изстрел.

Ръководителката на изпълнителната власт на ЕС направи изявлението в Мадрид, след като посети приемен център за афганистански служители в институции на ЕС, евакуирани от Кабул. Фон дер Лайен каза, че ще предложи увеличаване на 57-те милиона евро хуманитарна помощ, които Европейската комисия е отделила тази година за Афганистан.

Председателката на ЕК подчерта, че помощта на ЕС е обвързана със спазването на човешките права. Както и с доброто отношение към малцинствата и зачитането на правата на момичетата и жените.

Може да чуваме думите на талибаните, но ще ги преценяваме най-вече по делата и действията им. Това каза Фон дер Лайен на пресконференция.

Тя обяви, че ЕК е готова да осигури финансиране на държавите от ЕС за подпомагане на настаняването на бежанци. И планира да повдигне въпроса за настаняването на срещата на Г-7 идната седмица.

След върховата точка през 2015 г., когато над един милион мигранти пристигнаха в ЕС, главно от Сирия, Афганистан и Ирак, ЕС съкрати броя на прииждащите благодарение на сделка с Турция, която получава средства от ЕС, за да приема търсещи убежище на своя територия, припомня Ройтерс.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви